Hlavní obsah

Po ukončení války chce Fico standardní vztahy s Ruskem

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) chce po ukončení války na Ukrajině učinit vše pro obnovení hospodářských a standardních vztahů s Ruskou federací. Předseda slovenské vlády ve čtvrtek řekl, že Evropská unie potřebuje Ruskou federaci a Ruská federace potřebuje Evropskou unii.

Foto: David Taneček, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Slovenský premiér opětovně zdůraznil, že každá válka skončí za jednacím stolem. „Nevěřil jsem vlastním uším, když jsem slyšel vyjádření českého prezidenta, který výrazně změnil postoj ve vztahu k ukrajinské válce,“ uvedl Fico na tiskové konferenci.

„Bude nám velmi záležet na normálních přátelských vztazích s Ukrajinou, které přejeme, aby tohle neštěstí skončilo. Je to neštěstí pro všechny, ale naplňují se naše slova, která jsme vyřkli už tisíckrát, že tohle nemá vojenské řešení,“ uvedl Fico.

Podle slovenského premiéra to potvrzují i vyjádření mnoha politiků, kteří už mluví o kompromisech. „Že Ukrajina se musí připravit na nějaký kompromis, který bude bolet jednu i druhou stranu,“ řekl Fico.

Slovenský premiér věří, že Ukrajina zůstane i nadále tranzitní zemí pro ruskou ropu. „Je obrovský tlak z Evropské komise, aby už nic nešlo z východu směrem na západ. Nikoho dnes netrápí, že my máme nějakou Družbu (ropovod Družba, pozn. red.), že máme nějaké plynovody. Každý si říká zdechněte, co se má ruský plyn a ruská ropa vozit přes Ukrajinu na Slovensko nebo někam jinam,“ řekl Fico.

Předseda slovenské vlády připomněl, že v pondělí se bude na Ukrajině konat společné zasedání vlád Slovenska a Ukrajiny.

Ples Putinových přátel. Polská vládní koalice kritizuje Dudu za účast na Zemanově oslavě narozenin

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám