Hlavní obsah

Po smrtelném útoku medvěda vyhlásil Liptovský Mikuláš mimořádnou situaci

V okresu Liptovský Mikuláš na severu Slovenska vyhlásili v souvislosti se sobotním smrtelným útokem medvěda na člověka mimořádnou situaci. V katastru obce Hybe zemřel po útoku medvěda houbař.

Foto: Envato Elements

Medvěd hnědý (ilustrační foto)

Článek

Ministr životního prostředí Tomáš Taraba (nominant Slovenské národní strany) chce v každém národním parku zřídit zásahový tým pro odstřel medvěda hnědého. Na facebooku avizoval, že první by měly vzniknout ve Vysokých a Nízkých Tatrách. „Jsem rád, že po mé výzvě vyhlásilo ministerstvo vnitra přes okresní úřady opět mimořádnou situaci v Liptovském Mikuláši, kterou podle mě nelogicky v červenci zrušili,“ uvedl Taraba s tím, že mimořádná situace kvůli medvědům by měla být vyhlášena také v okolí Brezna

V okrese Liptovský Mikuláš zastřelili v sobotu dva medvědy a letos bylo na Slovensku zastřeleno celkem 71 medvědů. Populace medvěda hnědého na Slovensku se odhaduje na téměř 1300 jedinců. Po opakovaných střetech této šelmy s člověkem schválili poslanci slovenského parlamentu letos v květnu možnost zjednodušeného odstřelu medvědů.

Medvěd zaútočil v sobotu na houbaře, který na místě vykrvácel. Vrtulník vysadil na místě lékařku, ale ani ona už muže nedokázala zachránit. Medvěd totiž zasáhl jednu z hlavních tepen dolní končetiny, v důsledku čehož došlo k masivnímu krvácení a zastavení oběhu.

Medvěd na Slovensku napadl houbaře. Muž na místě vykrvácel

Evropa

Výběr článků

Načítám