Hlavní obsah

Po školách čelí na Slovensku výhrůžkám parlament, Prezidentský palác či nádraží. Autor zmiňuje i 11. září

Aktualizováno

Po stovkách škol čelí anonymním výhrůžkám na Slovensku i tamní parlament, Prezidentský palác či vlakové nádraží v západoslovenském městě Trnava. Upozornila na to televize Markíza.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Slovenská policie

Článek

Podle webu televize Markíza přišel výhrůžný e-mail v neděli, ale televize se rozhodla jeho obsah nezveřejňovat.

„Pachatelé v něm zmiňují únos tří letadel, které by si to v pondělí měly namířit na Národní radu Slovenské republiky, Prezidentský palác a trnavské vlakové nádraží,“ uvedla TV Markíza. Podle výhrůžného e-mailu mají být výbušniny umístěny také na Hodžově náměstí v Bratislavě před Prezidentským palácem.

Autor e-mailu zmiňuje teroristický útok, který se odehrál 11. září 2001 v New Yorku. Při útocích na budovy Světového obchodního centra tehdy zahynuly téměř tři tisíce lidí. Po nárazu unesených dopravních letadel se výškové budovy World Trade Center postupně zřítily.

Německá kontrarozvědka varuje před jednotkou 29155 ruské GRU

Zahraniční

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) označil zmíněné bombové hrozby za „idiotiny“ a připustil, že kvůli veřejnému mínění musí stát vynakládat zcela zbytečné úsilí na bezpečnostní opatření. „Dobře víme, že na 99,9 procenta jsou to totální nesmysly. Nějaký idiot se baví na úkor vlády a na úkor tohoto státu,“ řekl Fico.

Premiér zároveň vyčítal novinářům, že se tomuto tématu věnují. „Od rána neslyším nic jiného, jen to, že na trnavské nádraží má spadnout letadlo. Vy jste se museli už všichni zbláznit,“ dodal předseda slovenské vlády.

Mezinárodní spolupráce

Web noviny.sk uvedl, že slovenská policie a tajné služby přijaly v souvislosti s výhrůžkami blíže nespecifikovaná bezpečnostní opatření.

Minulý týden dostávaly výhrůžné e-maily školy po celém Slovensku. V některých školách se proto i několik dní neučilo. Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) v neděli potvrdil, že policie už disponuje informacemi o odesílateli výhrůžných e-mailů školám. Slovensko na odhalení pachatele spolupracuje se zahraničními bezpečnostními složkami.

Výhrůžné e-maily dostaly minulý týden školy také v České republice či pobaltských zemích.

Jednou z verzí výhrůžek školám je tlak z Ruska, řekl Rakušan

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám