Hlavní obsah

Důlní neštěstí v Polsku nepřežil jeden horník, další je nezvěstný

Aktualizováno

V polském uhelném dolu Rydultowy, kde došlo ve čtvrtek ráno k silnému otřesu, zemřel jeden horník a další je nezvěstný. Celkem 76 se podařilo dostat na povrch. Informoval o tom server Onet a stanice TVN24. 

Foto: Profimedia.cz

Polský důl Rydułtowy na archivním snímku

Článek

Zranění při závalu utrpělo 17 horníků. Deset museli hospitalizovat, jeden z nich po převozu do nemocnice zemřel.

Se dvěma horníky se důlním záchranářům po celou dobu vyprošťování zavalených nedařilo navázat spojení. Večer pak přišla zpráva, že jednoho se podařil vyprostit a další je stále nezvěstný.

Podle mluvčí majitele dolu - těžební společnosti Polska Grupa Górnicza (PGG) - došlo k otřesu po osmé hodině ranní v hloubce přibližně 1,2 kilometru. Mluvčí firmy Aleksandra Wysocká-Siembiegová zároveň vyloučila výbuch metanu.

Před dolem se shromáždili příbuzní horníků a další obyvatelé obce. Na místě zasahovali důlní záchranáři a hasiči, po příjezdu sanitek se rychle připravovala i plocha pro přistání helikoptér, napsal web listu Rzeczpospolita.

Rydułtowy, který leží nedaleko českých hranic, je jedním z nejstarších černouhelných dolů v Horním Slezsku, podotkl deník Rzeczpospolita. Provoz zahájil už v roce 1792, v současné době zaměstnává přes dva tisíce horníků.

Související témata:

Výběr článků

Načítám