Hlavní obsah

Po Kyjevu se Orbán chystá údajně navštívit i Moskvu

Po úterní návštěvě Kyjeva má mít maďarský premiér Viktor Orbán namířeno v pátek do Moskvy, kde by se mohl setkat i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Viktor Orbán a Volodymyr Zelenskyj v úterý v Kyjevě

Článek

Maďarský vládní zdroj to řekl Rádiu Svobodná Evropa. Novinář Szabolcs Panyi na sociální síti X tvrdí, že s Orbánem poletí do Moskvy i maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Novinář se při tvrzení o Orbánově páteční návštěvě Moskvy odvolává na „různé informace ze středoevropských zemí“.

Orbánův mluvčí však uvedl, že ve dnech 5. a 6. července se Orbán zúčastní summitu Organizace turkických států v Ázerbájdžánu.

Orbán se naposledy setkal s Putinem loni v říjnu v Pekingu. Stal se tak jedním z mála západoevropských politiků, kteří se od ruského útoku na Ukrajinu s ruským prezidentem setkali.

Maďarsko je od 1. července předsedající zemí Evropské unie (EU). Orbán už ve funkci premiéra předsedající země EU v úterý v Kyjevě vybídl ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil příměří, které by podle něj mohlo urychlit jednání s Ruskem, jež Ukrajinu napadlo.

Ve stejný den, kdy jednal Orbán v Kyjevě, jeho ministr zahraničí Szijjártó telefonoval se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. Moskva uvedla, že se rozhovor mezi Lavrovem a Szijjártóem uskutečnil z iniciativy maďarské strany.

Orbán v Kyjevě přemlouval Zelenského k míru, šéf maďarské diplomacie měl zatím na drátě Lavrova

Evropa

Výběr článků

Načítám