Hlavní obsah

Zlom v Maďarsku: Orbán po čtrnácti letech nevede v průzkumu

Budapešť

Opoziční strana Respekt a svoboda (Tisza) vedená Péterem Magyarem vede v novém maďarském volebním průzkumu nad vládnoucí Maďarskou občanskou unií (Fidesz) premiéra Viktora Orbána. Orbánova strana ztratila vedoucí pozici v průzkumech poprvé od roku 2010. Jde ovšem jen o průzkum zaměřující se na již rozhodnuté voliče. Napříč celou populací tak Fidesz nadále vede, ačkoliv se jeho vedení postupně zmenšuje.

Foto: Reuters

Lídr maďarské opoziční strany Tisza Péter Magyar

Článek

Podle ve středu zveřejněného průzkumu budapešťské organizace 21 Research Center podporuje Tisza 42 % dotázaných rozhodnutých voličů, Fidesz na opozici ztrácí dva procentní body, uvádí agentura Reuters.

Napříč celou populací je ovšem Fidesz nadále na prvním místě s podporou 29 %, tři procentní body před opozicí, ale jeho vedení se postupně zmenšuje. Příští parlamentní volby se budou v zemi konat na začátku roku 2026.

Třiačtyřicetiletý politický nováček Magyar se na scéně objevil před červnovými volbami do Evropského parlamentu. Jeho strana využila frustrace voličů z neschopnosti ostatních opozičních entit postavit se Orbánovi, jenž v zemi vládne již čtrnáct let. Jakožto bývalý člen jeho administrativy nyní Magyar umně využívá mediálních vystoupení k obviňování premiéra z korupce a propagandy a na svá shromáždění láká velké davy podporovatelů.

Už jen o dvě procenta. Nová hvězda maďarské politiky se dotahuje na Orbánův Fidesz

Evropa

Nacionalista Orbán se v Maďarsku proslavil, když v roce 1989 požadoval stažení sovětských vojsk ze země, ale v posledních letech je považován za nejvíce Rusku nakloněného ze všech státníků zemí Evropské unie. Na popularitě mu však doma nejvíce ubírá inflací způsobená ekonomická krize, které Magyar pro svůj strmý vzestup též využil.

Oba politici budou ve středu odpoledne mít veřejná vystoupení ku příležitosti výročí potlačeného maďarského protisovětského povstání z roku 1956. Jeden z předních Orbánových poradců minulý měsíc přitom premiérovi způsobil značné problémy naznačením, že by na tom Maďarsko bylo lépe, kdyby tehdy sovětské invazi neodporovalo.

Orbánův poradce tak chtěl primárně kritizovat snahy napadené Ukrajiny vytlačit ze svého území ruskou invazi. Premiér jej pak hájil, že jeho „nejasná“ slova byla chybou. Magyar je naopak otevřeně nazval „zrádnými“.

Maďarsko by se útoku Ruska nebránilo. Poučili jsme se v roce 1956, řekl Orbánův poradce

Evropa

Výběr článků

Načítám