Hlavní obsah

Plameny až do výšky 25 metrů. U Athén zuří rozsáhlý požár

Plameny šlehající i do výšky 25 metrů, požáry, s nimiž marně bojují stovky hasičů a tisíce lidí na útěku před živlem. Tak vypadá v těchto dnech oblast kolem řecké metropole Athény. Požár se šíří extrémně rychle kvůli silnému větru. Navzdory nasazení letadel a vrtulníků hasiči nemají plameny stále pod kontrolou.

Požáry v AthénáchVideo: Reuters

Článek

S požárem bojuje přes 500 hasičů. Velké naděje úřady vkládají do zhruba třicítky vrtulníků a hasicích letadel, které se do hašení v noci zapojit nemohly a využívány tak začínají být až s denním světlem.

V Attice, což je oblast v okolí Athén, a v dalších dvou regionech platí nejvyšší stupeň varování před požáry. „Lesní požár ve vaší blízkosti. Řiďte se pokyny úřadů,“ varuje civilní ochrana. Lidé dostali také instrukce, kterým směrem mají prchat, píše deník Bild.

V pondělí ráno nařídily úřady evakuaci řady osad a obcí v okolí hory Penteli, která se nachází mezi Athénami a Marathonem. Evakuace se týká i jedné dětské a jedné vojenské nemocnice.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Řecko zachvátily rozsáhlé požáry.

V okolí Athén bylo evakuováno několik oblastí včetně historického města Marathon. Postiženo je kolem 30 tisíc lidí, z nichž mnozí byli převezeni do přímořské vesnice Nea Makri, píše Bild.

Turistická zařízení zatím nejsou ohrožena, uvedla agentura Reuters.

Úřady i meteorologové o víkendu opakovaně varovali, že v okolí Egejského moře se i ten nejmenší požár může během několika minut změnit v peklo.

„Civilní ochrana doporučuje, aby občané byli obzvláště opatrní a vyhýbali se venkovním činnostem, které mohou z nedbalosti způsobit požár. Je to například používání strojů, které vytvářejí jiskry, jako jsou kotoučové pily, používání venkovních grilů, odhazování nedopalků cigaret atd.,“ varovaly úřady.

Zkáza v Bulharsku: desítky zničených domů a vyhořelá vesnice, s požáry bojují už i policisté

Krimi

Výběr článků

Načítám