Hlavní obsah

Plachý kluk z milé rodiny, říkají sousedé. V Southportu pobodal 11 lidí, tři děti zemřely

Po pondělním útoku nožem v britském Southportu, při němž zahynuly dvě dívky ve věku šesti a sedmi let, zemřela v úterý v časných ranních hodinách v nemocnici devítiletá dívka, potvrdila policie v Merseyside. Pachatelem je sedmnáctiletý mladík, jehož rodina přišla do Velké Británie ze Rwandy, píše deník Daily Mail. Chlapec je ve vazbě a policie se snaží zjistit, co bylo motivem útoku.

Lidé uctívají památku obětí ze SouthportuVideo: AP

Článek

V kritickém stavu zůstává pět dětí ve věku šest a 11 let, v nemocnici jsou i dvě ženy, které se je snažily chránit, píše deník Daily Mail. Policie tvrdí, že po dalším útočníkovi nepátrá a nevěří, že by incident souvisel s terorismem.

Mladík, který útočil, žil ve vesnici vzdálené od Southportu asi pět kilometrů a podle sousedů byl introvert. Rodinu, která přišla ze Rwandy, považovali všichni za „přátelskou“. On sám se narodil v Cardiffu poté, co jeho rodina přišla do Velké Británie. Před deseti lety se přestěhovali do Merseyside.

Čtrnáctiletý kluk na univerzitě v Sydney jen tak pobodal člověka. Vůbec se neznali

Svět

„Byl to normální pětiletý chlapec,“ uvedl Chico Mbakwe, bývalý soused rodiny. Mladík se svým otcem trénoval karate. „Bylo to hodné dítě, normální dítě, které mělo spoustu energie. Pamatuji si ho, protože s námi trénoval ještě asi tři měsíce poté, co jeho otec odešel do jiného klubu, který vlastním,“ dodal Mbakwe.

Čtyřčlenná rodina žila v oblastech St Mellons a Thornhill v Cardiffu, než se v roce 2013 přestěhovala do Southportu. Další bývalý soused prohlásil, že útočník „byl velmi tiché, introvertní dítě“. „Starší chlapec kopal do fotbalových míčů, pobíhal kolem a křičel, ale mladší byl tichý, byl velmi mladý,“ dodal.

Na německé škole pobodali učitele nožem, policie dopadla dva bratry

Zahraniční

Útočník v masce a ozbrojený nožem podle výpovědí svědků přijel na místo činu v taxi. Řidiči odmítl zaplatit a utekl směrem k budově taneční školy, kde napadl děti a dospělé, kteří se je zřejmě snažili bránit. Svědci popsali, jak slyšeli křik a viděli děti pokryté krví, jak prchají z Hart Space, komunitního centra, kde se pořádají různé akce. Útok se odehrál během workshopu jógy a tance s tematikou Taylor Swiftové pro děti ve věku přibližně šesti až 11 let.

Ozbrojení policisté krátce poté zatkli 17letého mladíka, který je podezřelý z vraždy a pokusu o vraždu. Formálně zatím nebyl obviněn.

V anglickém Southportu bylo pobodáno několik lidí včetně dětí

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám