Hlavní obsah

Peníze na munici pro Ukrajinu zatím poslaly jen čtyři země z osmnácti

K české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu se dosud přihlásilo 18 zemí, peníze ale reálně poskytly jen čtyři: Kanada, Dánsko, Nizozemsko a Portugalsko. Po úterním jednání ministrů obrany v Bruselu to českým novinářům sdělila ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Foto: Matt Rourke, AP

Dělostřelecké projektily ráže 155 mm jsou jednou z nejžádanějších dělostřeleckých munic války na Ukrajině

Článek

Černochová znovu vyzvala evropské spojence, aby přispěli na českou iniciativu finančně, neboť své finanční závazky zatím splnily pouze čtyři země. Česká akce spočívá v zajišťování a nákupu chybějící dělostřelecké munice pro Ukrajinu na světových trzích.

Finanční podporu dosud přislíbilo 18 zemí, především členských států EU a NATO. Česko vystupuje jako zprostředkovatel, který vyjednává memoranda o závazcích dárců a dohody o nákupu a následně koordinuje logistické aspekty dodávek.

„Finanční prostředky k nám proudí postupně, nemůžeme nakupovat munici na dluh,“ uvedla podle ČTK česká ministryně obrany.

Nechte Ukrajince bombardovat Rusko západními zbraněmi, apeluje šéf NATO

Válka na Ukrajině

„Pokud některé země podepsaly memorandum, ale dosud neposlaly finanční prostředky, nemůžeme v akvizicích pokračovat. Je to tak trochu apel na ty vlády, které již podepsaly memoranda, aby peníze poslaly,“ řekla také Černochová.

Mezi posledními se připojila Litva, přispěje 35 miliony eur (862,6 milionu Kč), dodala Černochová s tím, že jde o velmi vysokou částku.

První munice by měla být na Ukrajinu dodána začátkem června, má jít o desetitisíce kusů munice ráže 155 mm. To potvrdil i český premiér Petr Fiala (ODS), který o iniciativě jednal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou, nizozemským premiérem Markem Rutte, lotyšskou premiérkou Evikou Siliņou a ukrajinským premiérem Denisem Šmyhalem během jejich úterní neformální večeře v Praze.

Podle Frederiksenové dosud vybrané peníze postačí na nákup 500 tisíc kusů munice do konce roku. „Může to změnit situaci na bojišti,“ uvedla na tiskové konferenci v Praze.

Duda upozornil, že zatímco Rusko stále posiluje své vojenské kapacity, Ukrajina se potýká s nedostatkem. „Odpovědnost za posílení zásobování a obranyschopnosti Ukrajiny leží na Západě,“ řekl. Případné selhání Ukrajiny by znamenalo ohrožení euroatlantického uspořádání, dodal.

Nechtějte nemožné, žádají státy Zelenského. Členství země v NATO je u ledu

Zahraniční

Výběr článků

Načítám