Hlavní obsah

Pellegrini jmenoval do čela tajné služby člověka blízkého Ficovi

Slovenský prezident Peter Pellegrini v pondělí jmenoval do funkce ředitele Slovenské informační služby (SIS) Pavla Gašpara. Pellegriniho předchůdkyně Zuzana Čaputová odmítla Gašpara jmenovat do čela tajné služby a od února 2024 vedl SIS z pozice náměstka.

Foto: Facebook/Progresívne Slovensko

Pavol Gašpar (vlevo) s otcem Tiborem Gašparem

Článek

Pellegrini v souvislosti se jmenováním Gašpara mimo jiné konstatoval, že SIS by měla monitorovat nenávist, která vyvrcholila květnovým atentátem na premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie). „Lidé na Slovensku musí mít jistotu, že vámi řízená služba je nejen funkční, ale také politický nezávislá,“ řekla hlava státu.

Opoziční Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) v této souvislosti upozornilo, že Pellegrini se jmenováním Gašpara vydal po linii koaličního prezidenta, který místo odborníků jmenuje do funkcí lidi loajální vládní koalici a bez náležitých zkušeností. „Z jeho životopisu nedokážeme identifikovat, zda měl předchozí zkušenosti se zpravodajskými službami. Nemáme jistotu, zda bude akceptován mezinárodní zpravodajskou komunitou, v níž má SIS už nyní velmi pokřivený kredit,“ konstatovalo KDH na facebooku.

Denník N připomněl, že Pavol Gašpar je synem bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara, v současnosti místopředsedy slovenského parlamentu za Ficovu stranu Směr. Tibor Gašpar odstoupil z funkce policejního prezidenta v roce 2018 po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Ve stejném roce se stal poradcem tehdejšího českého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

List upozornil, že Pavol Gašpar v minulosti působil jako obhájce svého trestně stíhaného otce a jejich vzdáleného příbuzného oligarchu Norberta Bödöra. „Když oba seděli ve vazbě, Pavol Gašpar se v létě 2021 setkával s Ficem na myslivecké chatě u Levic, kterou policie odposlouchávala. Díky uniklým nahrávkám vyšlo najevo, že tam spřádaly plány, jak dvojici dostat zpoza mříží a zbavit ji obvinění,“ uvedl Denník N.

Pavla Gašpara v roce 2022 vyšetřovali pro podezření ze zločinu křivé výpovědi a křivé přísahy ve stadiu přípravy. „Po dvou měsících mu obvinění zrušili,“ dodal list.

Fico chce udělat šéfem tajné služby syna policejního exprezidenta Gašpara

Evropa

Výběr článků

Načítám