Hlavní obsah

Pár hodin po explozi auta s ruským důstojníkem v Moskvě zatkli podezřelého v Turecku

Několik hodin poté, co v Moskvě explodovalo auto s důstojníkem ruských ozbrojených sil Andrejem Torgaševem, zadržely turecké úřady ve městě Bodrum 29letého ruského občana Jevgenije Serebrjakova. Podle opozičního webu Agenstvo se tento muž už v roce 2014 účastnil protiválečných demonstrací kvůli tehdejšímu dění na Ukrajině. Ruský důstojník podle ruských médií při útoku přišel o obě chodidla, jeho manželka utrpěla lehčí zranění.

Kamera zachytila výbuch auta, při kterém byl zraněn důstojník ruské GRU a jeho ženaVideo: Reuters

Článek

„Podezřelý z pokusu o vraždu důstojníka odletěl z Moskvy krátce po útoku a v 9:40 ráno už byl na tureckém letišti Bodrum,“ napsal telegramový kanál Baza s tím, že muž nebyl bezprostředně po příletu identifikován, ale turecké úřady jej po pozdějším upozornění ruské strany ještě dokázaly vystopovat.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Následky středečního výbuchu v Moskvě

Rusko tak podle těchto zpráv údajně vypátralo, že čin spáchal Seberjakov, zjistilo jeho pohyb a „zaúkolovalo“ Turecko zatčením v řádu několika hodin po činu.

Ruští vyšetřovatelé nyní usilují o vydání muže do vlasti, informovala agentura RIA Novosti s tím, že Serebrjakov pochází z města Urjupinsk. „Studoval Vyšší školu ekonomickou v Moskvě a v době studií jel také do Prahy – zřejmě v rámci výměny,“ napsala ruská agentura.

V Moskvě explodovalo auto s důstojníkem ruské tajné služby

Evropa

Důstojník a jeho jmenovec

Ohledně toho, kdo přesně se stal obětí bombového útoku, přitom zpočátku panovaly určité nejasnosti. Média jako Kommersant či RBK zpočátku psala, že šlo o důstojníka tajné služby GRU, který měl na starosti komunikaci a měl za sebou účast v bojích na Ukrajině. Manželka 53letého Torgaševa to ale poté v rozhovoru se stanicí RT odmítla.

Agentura Interfax později napsala, že šlo o jeho 49letého jmenovce, plukovníka generálního štábu majícího na starosti zpravodajské služby. Švagrová tohoto důstojníka následně v rozhovoru s webem MSK1.ru potvrdila, že při útoku byla zraněna i její sestra.

Na webu se objevily jak záběry následků samotné exploze, tak video, které podle ruských telegramových kanálů zřejmě ukazuje pachatele, který umístil nálož pod automobil.

Ruská média též původně informovala, že po útoku ruské úřady prověřují „ukrajinskou stopu“, poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak přitom podle ruského exilového webu Meduza popřel, že by Kyjev měl s útokem něco společného.

V autě ruského nacionalisty Prilepina vybuchla bomba. Moskva obvinila Ukrajinu

Zahraniční

Výběr článků

Načítám