Hlavní obsah

Papež zkritizoval Ukrajinu. Nelíbí se mu, že zakázala Ruskou pravoslavnou církev

Vatikán

Papež František zkritizoval rozhodnutí Ukrajiny, jejíž parlament v úterý 20. srpna novým zákonem zakázal Ruskou pravoslavnou církev a zavedl možnost postavit mimo zákon také ty církve, které jsou napojené na Rusko. Podle papeže tím Kyjev sebral „svobodu“ věřícím, kteří „nepáchají zločin tím, že se modlí“. Informuje o tom web Vatican News. František však už nezmínil, že Ruská pravoslavná církev je prošpikovaná ruskými agenty, kteří předávají informace Moskvě, čemuž chce Ukrajina do budoucna zabránit.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Papež František předčítá své poselství „Urbi et Orbi“ na Svatopetrském náměstí, 31. března 2024

Článek

„Při pomyšlení na zákon přijatý na Ukrajině se obávám o svobodu těch, kdo se modlí, protože ti, kdo se opravdu modlí, se vždy modlí za všechny. Člověk nepáchá zlo kvůli tomu, že se modlí. Pokud někdo páchá zlo proti svému lidu, bude za to vinen, ale nemůže páchat zlo proto, že se modlil,“ uvedl papež podle Vatican News.

Papež dále uvedl, že ti, co se modlí, mají právo na to modlit se i nadále „ve své církvi“. „Prosím, ať žádná křesťanská církev není přímo ani nepřímo zrušena. Na církev se nesmí sahat!“ zdůraznil František.

V rámci modlitby Angelus

Papež ovšem ve svém projevu, který přednesl v rámci modlitby Angelus, nijak nezmínil fakt, že Ruská pravoslavná církev je plná ruských agentů, kteří donášejí Moskvě. Právě na takové se totiž Ukrajina v rámci svého nově schváleného zákona zaměřuje.

Ukrajina zakázala Ruskou pravoslavnou církev

Válka na Ukrajině

Jak uvedlo Centrum pro analýzu evropské politiky (CEPA), ruský vůdce Vladimir Putin stále častěji využívá ruské pravoslavné kněží jako špiony a propagandisty.

„Analytici již dlouho varují, že Kreml využívá pravoslavnou církev jako nástroj pro prosazování své zahraniční politiky a infiltraci do členských států Evropské Unie a NATO. Podle odtajněných archivů pracovala hlava církve, patriarcha Kirill, jak pro KGB, tak pro její nástupkyni FSB,“ uvedlo loni CEPA.

Kirill otevřeně podporuje ruskou agresivní válku na Ukrajině. Kvůli tomu se objevil na sankčním seznamu jak Ukrajiny, tak i Velké Británie nebo Česka. Podle něj Rusko na Ukrajině v rámci „speciální vojenské operace“ „brání Boží pravdu“.

Boží prozřetelnost, soudí patriarcha Kirill o ruském jaderném arzenálu

Evropa

Po ruské invazi na Ukrajinu hned několik zemí vyhostilo kněží Ruské pravoslavné církve. Například Bulharsko loni v září vyhostilo Archimandrita Vassiana Zmeeva, kterého ještě předtím vyhostila také Makedonie. Ta ho přitom obvinila, že je ruský špion.

Podobně se zachovalo také Estonsko, které v půlce ledna neprodloužilo povolení k pobytu vůdci tamní pravoslavné církve metropolitovi Jevgenijovi, jehož celé jméno zní Valerij Rešetnikov, a označilo ho za hrozbu pro národní bezpečnost. Metropolita posléze tuto pobaltskou zemi skutečně opustil a vrátil se do Ruska.

Také ruský pravoslavný duchovní Nikolaj Liščenjuk musí v nejbližších dnech opustit Českou republiku, která ho začátkem srpna prohlásila za nežádoucí osobu.

Ruský pravoslavný duchovní Liščenjuk musí opustit Česko

Domácí

Výběr článků

Načítám