Hlavní obsah

Papež má malér. Stěžoval si na homosexuály v církvi a použil hanlivý výraz

Vatikán

V katolické církvi je už příliš mnoho homosexuálů, a proto by další neměli vstupovat do kněžských seminářů. Prohlásil to podle listu Corriere della Sera a dalších italských médií papež František při jednání italských biskupů o vzdělávání kněží. Použil přitom hanlivý výraz pro homosexuály, což vyvolalo kritiku, a omlouvání výroku tím, že italština není papežovou mateřštinou, moc nezabralo.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Papež František během audience ve Vatikánu

Článek

Papež totiž podle listu řekl, že v církvi a některých seminářích je „příliš mnoho buzerantů“. Vyjádřil se tak údajně před týdnem při setkání italské biskupské konference. Během neformálního rozhovoru se církevní hodnostáři dotkli různých témat včetně vzdělávání kněží. Papež František doporučil biskupům, aby nepřijímali do kněžských seminářů další homosexuály.

Jazyková chyba?

Použití slova „buzerant“ řadu přítomných přinejmenším překvapilo. Někteří biskupové podle Corriere della Sera papeže omlouvali s tím, že italština není jeho mateřským jazykem. Papež František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio, pochází z Argentiny, má však italské kořeny. Některých jazykových chyb a nepřesností se ale v italštině dopustil již dříve.

A není sám: něco podobného se stalo Františkovu krajanu, argentinskému kardinálu Victoru Mánuelu Fernandezovi, prefektu Dikasteria pro nauku víry, který asi před deseti dny při představování nových pravidel Svatého stolce o zjeveních před novináři použil výraz „dělat kraviny“.

Vatikán v několika svých dokumentech zakazuje přijímat do seminářů lidi, kteří praktikují stejnopohlavní sex či jsou příznivci gay kultury. Otázkou se zabývají i nová pravidla pro fungování seminářů, která vypracovali italští biskupové. Text ještě Vatikán neschválil. V Itálii katolická církev zaznamenala v posledních desetiletích výrazný pokles zájmu o to stát se knězem.

Homosexualita není zločin. Ale hřích ano, prohlásil papež František

Zahraniční

Výběr článků

Načítám