Hlavní obsah

Outsider německé politiky sbírá body před zemskými volbami v Sasku a Durynsku

Zemské volby v Durynsku a Sasku už buší na dveře a atmosféra v obou spolkových zemích houstne. Favorit voleb Alternativa pro Německo (AfD) ztrácí, radovat se může politický nováček Spojenectví Sahry Wagenknechtové (BSW), které vzniklo odštěpením od postkomunistické Levice. To míří k velkému volebnímu úspěchu, předpovídá průzkum agentury Forsa pro magazín Stern a televizi RTL.

Foto: Profimedia.cz

Sahra Wagenknechtová

Článek

Podle průzkumu by v Sasku získala BSW 13 procent hlasů voličů. Na pomyslném žebříčku by to znamenalo třetí místo. Na propadu AfD získala Křesťanskodemokratická unie Německa (CDU), která s 33 procenty předpokládaného volebního zisku vytlačila z prvního místa AfD. Té totiž ve srovnání s lednovým průzkumem klesl volební zisk o čtyři procenta na nynějších 30 procent, píše web Frankfurter Rundschau.

Tragicky ovšem dopadl průzkum pro sociální demokraty (SPD) a Zelené. Obě strany dosahují jen na šest procent. Situace je ještě horší pro Die Linke a Svobodnou demokratickou stranu (FDP). Oběma průzkum přisuzuje méně než tři procenta a jsou tedy naprosto bezvýznamné.

Rozdělené Německo. Voličská mapa je výmluvná

Eurovolby

V Durynsku sice se ziskem 30 procent AfD stále vede, ale proti výsledkům lednového průzkumu ztratila šest procentních bodů. Náskok před CDU, která dosahuje 21 procent, je nicméně značný. BSW s přisuzovaným ziskem 18 procent obsazuje třetí místo.

Die Linke si v Durynsku vede lépe než v Sasku, průzkum jim přisoudil 13 procent. Sociální demokraté by se do zemského sněmu dostali se ziskem sedmi procent, zatímco Zeleným hrozí, že zůstanou před branami zemského parlamentu. Průzkum jim přisuzuje čtyři procenta. FDP je na tom ještě hůř, ti by měli získat pouhá tři procenta hlasů.

Pokud se výsledky razantně nezmění, v obou spolkových zemích bude obtížné sestavit vládní koalici. AfD chce vládnout, ovšem ostatní parlamentní strany s ní odmítají spolupracovat.

Magazín Focus k předvolebnímu průzkumu napsal, že kampaň neutvářejí regionální témata, ale nespokojenost se spolkovou vládou kancléře Olafa Scholzeho, válka na Ukrajině, starosti s inflací, kriminalita a migrace.

Němci před volbami vyšetřují další žhářské útoky na vozy politiků AfD

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám