Hlavní obsah

Ostrý projev premiéra. Papež si v Belgii vyslechl kritiku kvůli sexuálnímu zneužívání v církvi, byla u toho i královská rodina

Belgický premiér Alexander De Croo v pátek při návštěvě papeže Františka v Belgii zkritizoval katolickou církev za případy sexuálního zneužívání i za snahy o jejich ututlání. Papež František je nyní na několikadenní návštěvě Belgie, De Croo svou kritiku pronesl v projevu na zámku Laeken, kde byl přítomen papež i belgická královská rodina.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Papež František s belgickým králem Filipem a královnou Mathilde na zámku Laeken

Článek

Podle odcházejícího šéfa belgické vlády by měla církev učinit „konkrétní kroky“ k vyrovnání se s minulostí a „upřednostnit zájmy obětí nad zájmy instituce“.

Jak poznamenala agentura Reuters, premiérův projev byl jedním z nejostřejších, jaké kdy směrem k papežovi při jeho zahraničních cestách zazněly. Běžně jsou totiž dodržována nepsaná pravidla, že veškeré případné rozhořčení je řešeno mimo veřejné projevy.

Pravda podle Reuters nicméně je, že silná slova použil ve své řeči i belgický král Filip, který žádal, aby církev „neustále“ pracovala na odčinění svých zločinů a pomohla „obětem se uzdravit“.

Kněz na Plzeňsku se dotýkal nezletilých chlapců u intimních partií, přiznala církev

Krimi

„Dnes už jen slova nestačí. Potřebujeme také konkrétní kroky,“ prohlásil De Croo. „Oběti musí být vyslechnuty. Musí být středem zájmu. Mají právo na pravdu. Prohřešky je třeba uznat,“ dodal belgický premiér.

Papež: Problém řešíme

Papež reagoval s tím, že celosvětová katolická církev tento problém řeší. „Mám na mysli tragické případy zneužívání dětí, což je metla, kterou církev rozhodně a rozhodně řeší… zavedením preventivního programu po celém světě,“ citovala agentura Reuters papeže. Dodal, že církev se „musí stydět a požádat o odpuštění“.

V Belgii stráví papež tři dny, v pátek by měl navštívit rovněž Katolickou univerzitu v Lovani, od jejíhož založení příští rok uplyne 600 let. Na programu má také setkání právě s 15 oběťmi sexuálního zneužívání v katolické církvi.

Návštěvu František zakončí v neděli mší na stadionu v Bruselu, které by se měli zúčastnit belgičtí katolíci i věřící z Německa, Francie nebo Nizozemska.

Vládní vyjednavači mají hotovou smlouvu s Vatikánem. Bude kolem ní ještě horko

Domácí

Katolická církev ve Švýcarsku tutlala rozsáhlé zneužívání

Evropa
Související témata:
Alexander De Croo

Výběr článků

Načítám