Hlavní obsah

Už jen o dvě procenta. Nová hvězda maďarské politiky se dotahuje na Orbánův Fidesz

Budapešť

Jasná dominance strany Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána dostala po dlouhých letech trhlinu, když se na ni dotahuje Strana respektu a svobody (Tisza) nové hvězdy maďarské politiky Pétera Magyara. Zdá se, že Orbán, který v posledních volbách v roce 2022 získal dvoutřetinovou většinu v maďarském parlamentu, bude muset v příštích volbách tvrdě bojovat o vítězství.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Předseda strany Tisza Péter Magyar

Článek

Podle zářijového průzkumu agentury Idea by Fidesz volilo 39 procent Maďarů a stranu Tisza 37 procent občanů Maďarska. Do parlamentu by se dostala ještě Demokratická koalice (DK) expremiéra Ference Gyurcsánye a nacionalistická strana Naše vlast shodně se sedmi procenty. Příští parlamentní volby se budou v Maďarsku konat v roce 2026.

Foto: Graf agentura Idea

Zářijový průzkum agentury Idea

Kvůli kombinovanému volebnímu systému, kde se poslanci volí na stranických kandidátkách i jednomandátových volebních obvodech, je výsledek voleb zcela otevřený.

Pomocí jednomandátových volebních obvodů může získat Fidesz nebo Tisza takovou převahu, že k vládnutí nebude potřebovat koaličního partnera. V případě nutnosti sestavení koalice by přicházela v úvahu na jedné straně spolupráce Fidesz a Naše vlast a na straně druhé Tisza a DK.

V Maďarsku zaregistrovali novou politickou stranu, Orbánovi půjde po krku

Evropa

Stranu budoval tři měsíce

Tisza je středopravá populistická strana, která si dala do programu například změnu ústavy, aby politik mohl zastávat funkci předsedy vlády nebo poslance maximálně osm let, to znamená dvě funkční období. Magyarova strana chce bojovat proti korupci, slibuje opětovné zabezpečení nezávislosti veřejnoprávních médií či zvýšení finanční podpory rodin s dětmi a důchodců.

Na rozdíl od Orbánovy strany, Tisza je pro pokračování finanční a vojenské pomoci Ukrajině. Provládní média v Maďarsku to okamžitě využila a označila Magyara za „politika války“.

Magyar budoval novou stranu jen tři měsíce a pak se s ní zúčastnil červnových voleb do Evropského parlamentu. Fidesz získal téměř 45 procent hlasů, ale nová strana Tisza dokázala oslovit téměř 30 procent voličů. V desetimilionovém Maďarsku odevzdaly svůj hlas Orbánově straně dva miliony voličů, zatímco Magyarovu stranu volilo 1,3 milionu lidí.

Viktor Orbán má vážného vyzyvatele, ukázaly eurovolby

Eurovolby

Skandál s milostí

Pozici Orbánovy strany oslabila letošní aféra, když prezidentka Katalin Nováková udělila milost bývalému zástupci ředitele dětského domova ve městě Bicske, který měl krýt pedofilní skandál. Nováková vzápětí abdikovala. Úřadu se ujala v květnu roku 2022 a první funkční období jí mělo vypršet až v roce 2027.

Magyar byl manželem někdejší ministryně spravedlnosti Judit Vargové. Letos v únoru odstoupil z několika funkcí ve státních podnicích na protest proti praktikám Orbánovy vlády. Reagoval tak na aféru s udělením milosti v pedofilní kauze. Magyarova exmanželka měla být lídrem kandidátky Fideszu pro letošní eurovolby, ale po skandálu odešla z politiky.

Bývalý manžel ministryně obvinil Orbánův režim, že se schovává za sukně žen

Evropa

Výběr článků

Načítám