Hlavní obsah

Orbán zachraňuje poraženeckého poradce. Při obraně Maďarska by prý určitě bojoval

Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek označil za chybu, že se jeho politický poradce a jmenovec Balázs Orbán k válce na Ukrajině „vyjádřil nejasně“, načež byla jeho slova údajně špatně interpretována. Poradce označil za nezodpovědné, že se Ukrajina brání ruské agresi, a konstatoval, že Maďarsko by se v případě útoku nebránilo, aby ochránilo „vzácné maďarské životy“.

Foto: FB Balázse Orbána

Politický poradce maďarského premiéra Balázs Orbán

Článek

Podle premiéra Orbána se v konfliktu mezi stranou, která je za „mírové řešení“ konfliktu na Ukrajině, a stranou, která je za „válečné řešení“, podařilo do problému zamíchat také maďarskou protikomunistickou revoluci z roku 1956.

„Když člověk mluví o tak citlivých tématech, je potřeba formulovat velmi přesně. Můj politický ředitel se vyjádřil nepřesně, a to byla chyba,“ řekl Orbán v diskusním pořadu veřejnoprávního rozhlasu Rádió Kossuth.

Předseda maďarské vlády v této souvislosti zdůraznil, že politické směřování, jehož je představitelem, vychází právě ze základů protikomunistické revoluce v roce 1956. „Do současného sporu mezi mírem a válkou se nesmějí míchat hrdinové revoluce z roku 1956. Byl bych nerad, pokud by rusko-ukrajinský konflikt poškodil svatou památku revolucionářů z roku 1956,“ dodal Orbán.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Bojoval by s námi

Orbán nemá pochybnosti o politickém názoru členů strany Fidesz, jejíž je předsedou.

„Jsem jsi jist, že pokud by to historie přinesla tak, že by bylo opět zapotřebí bojovat za vlast, Balázs Orbán bude stát s námi,“ konstatoval předseda vlády. „Maďarsko se bránilo v minulosti a bude se bránit i v budoucnu,“ dodal premiér na adresu svého poradce, s nímž sdílí stejné příjmení, jde však jen o shodu jmen.

Balázs Orbán ve videorozhovoru pro magazín Mandiner řekl, že na základě zkušeností z revoluce v roce 1956 by Maďarsko nepostupovalo tak, jak to činí Ukrajina v případě ruské agrese.

„Je zřejmé, že svou zemi zavedl (ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj - pozn. red.) do obranné války, v níž zemřelo mnoho lidí a v níž Ukrajina ztratila mnoho území,“ formuloval politický poradce premiéra, který o něco později tvrdil, že jeho slova byla dezinterpretována.

„Válečná propaganda se neštítí ničeho a pokouší se památku hrdinů z roku 1956 srovnávat s rusko-ukrajinskou válkou. Tato válka není naší válkou. Je sice v našem sousedství, ale my nechceme být součástí tohoto konfliktu,“ uvedl s tím, že Maďarsko bude vždy „na straně míru“.

Maďarsko by se útoku Ruska nebránilo. Poučili jsme se v roce 1956, řekl Orbánův poradce

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám