Hlavní obsah

Orbán měl v Bruselu emotivní rozhovor se Zelenským. Zachytila je při něm kamera

Brusel

Maďarský premiér Viktor Orbán a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj měli na bruselském summitu EU, který skončil ve čtvrtek večer, emotivní rozhovor. Ukazují to záběry, které se objevily na sociálních sítích.

Foto: Yves Herman, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summitu EU v Bruselu

Článek

Na záznamu je vidět, jak Orbán přistoupil k Zelenskému, načež si oba politici potřásli rukou. Podle webu Evropejska pravda se to stalo krátce po podpisu bezpečnostních dohod Ukrajiny s EU a také s Litvou a Estonskem.

Z videa není jasné, o čem Orbán a Zelenskyj mluvili. Je ale zřejmé, že jejich komunikace byla poměrně vzrušená.

Šlo o práva maďarské menšiny?

Tématem mohlo být jedenáct požadavků, které Maďarsko vzneslo vůči Ukrajině. Kyjev se k jejich splnění musel veřejně zavázat, aby Budapešť souhlasila se zahájením přístupových rozhovorů o členství Ukrajiny v EU.

Požadavky se týkají práv maďarské menšiny na Zakarpatí. Budapešť například chce, aby se maďarské národnostní menšině vrátila všechna práva, která měla před rokem 2015. Další podmínkou je zrušení ustanovení, že všichni volení představitelé musejí znát státní jazyk, tedy ukrajinštinu, a mluvit jím na zasedáních orgánů, do nichž byli zvoleni.

Evropejska pravda soudí, že některé požadavky jsou pro Ukrajinu kategoricky nepřijatelné a že je odmítne jak parlament, tak ukrajinská společnost, zatímco jiná část se uskutečnit dá.

Maďarsko bude od 1. července na půl roku předsednickou zemí EU. Budapešť dosud blokuje některá rozhodnutí Unie týkající se Ukrajiny. Objevily se proto obavy, že by Maďarsko mohlo torpédovat i proces začleňování Ukrajiny do EU.

V červenci začne tzv. screening ukrajinské legislativy, který se bude týkat 33 kapitol. Celý proces by mohl trvat asi rok, a mohl by tedy být ukončen během polského předsednictví v EU, které bude následovat po maďarském.

Orbán postavil Ukrajině do cesty k EU 11 požadavků

Evropa

Výběr článků

Načítám