Hlavní obsah

Orbán dorazil do Moskvy, podle svého mluvčího je na mírové misi

Aktualizováno

Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek dorazil do Moskvy, kde bude jednat s ruským vůdcem Vladimirem Putinem. Uvedl to Orbánův mluvčí Bertelan Havasi, podle něhož je cesta maďarského premiéra do Ruska „mírovou misí“, jejímž cílem je ukončit válku na Ukrajině. Šéf evropské diplomacie Josep Borrell prohlásil, že se jedná o bilaterální návštěvu bez pověření.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán a ruský vůdce Vladimir Putin

Článek

„Mír se nedá dělat z pohodlného křesla v Bruselu. I když předsednictví EU nemá mandát vyjednávat jménem sedmadvacítky, nemůžeme jen tak sedět a čekat, až válka zázrakem skončí,“ uvedl v pátek Orbán na svém profilu na sociální síti X. Maďarsko chce podle Orbána podniknout „první kroky na cestě k míru“. „V tom spočívá naše mírová mise,“ napsal také.

Maďarsko tento půlrok předsedá Evropské unii, ale zástupci sedmadvacítky zdůrazňují, že pro jednání v Moskvě od ní nemá pověření. Borrell v pátek řekl, že jde o bilaterální návštěvu a Orbán nijak nezastupuje EU při diplomatických jednáních. Podobně se vyjádřil i generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg na sobotní tiskové konferenci, která se konala u příležitosti summitu NATO příští týden ve Washingtonu.

„Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v Moskvě na jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem nereprezentuje NATO,“ uvedl Stoltenberg.

Orbán tento týden poprvé od začátku plnohodnotné ruské invaze podnikl cestu do Kyjeva. Vyzval tam k uzavření příměří, které by mohlo urychlit zahájení mírových rozhovorů. Nynější cestu do Moskvy označil za „druhou zastávku“ mírové mise.

Maďarsko navzdory ruské invazi na Ukrajinu udržuje dobré vztahy s Ruskem. Odmítá Kyjevu poskytovat vojenskou pomoc a kritizuje sankce, jež sedmadvacítka kvůli agresi vůči sousední zemi na Rusko uvalila. Orbán patří k několika málo západním lídrům, kteří se od začátku invaze setkali s Putinem. V Moskvě byl naposledy v září 2022.

Ruský prezident Putin jako podmínku pro jednání s Kyjevem nedávno označil stažení ukrajinských vojáků ze čtyř oblastí na východě a jihu Ukrajiny, které Rusko částečně okupuje. Požaduje taky, aby se Kyjev zavázal nevstupovat do NATO. Ukrajina tyto podmínky Kremlu zásadně odmítá.

Orbán v Kyjevě přemlouval Zelenského k míru, šéf maďarské diplomacie měl zatím na drátě Lavrova

Evropa

Výběr článků

Načítám