Hlavní obsah

Orbán chce vládnout až do roku 2034

Maďarský premiér Viktor Orbán (60) chce zůstat u moci až do roku 2034. Podle webu telex.hu to měl říct na sobotním uzavřeném jednání vedení vládní strany FIDESZ v obci Kötcse jižně od Balatonu.

Foto: MTI

Viktor Orbán po příjezdu na neveřejné zasedání vedení strany FIDESZ v obci Kötcse

Článek

Orbán v minulosti avizoval, že chce vládnout do roku 2030, ale nyní tvrdí, že pandemie a válka na Ukrajině ubraly jeho vládě čtyři roky, takže ke splnění svých cílů by chtěl zůstat u moci až do roku 2034.

Předseda FIDESZ připustil, že popularita jeho strany v posledním období o něco klesla, ale podle jeho názoru je pokles mnohem menší, než tomu je v případě mnoha evropských vládních stran. Jako příklad uvedl Německo.

V loňských volbách strana získala v parlamentu dvoutřetinovou většinu a sestavila jednobarevnou vládu.

Důvodem mírné ztráty popularity FIDESZ jsou podle Orbána určité ekonomické těžkosti. „Naše společnost není zvyklá na tohle, ale na neustálý růst,“ měl argumentovat Orbán podle webu telex.hu, který se odvolal na zdroje uvnitř vládní strany.

Předseda maďarské vlády zmínil, že po deseti letech klesla letos v Maďarsku reálná mzda, ale vyjádřil naději, že do konce roku se tento trend obrátí. Orbán ve svém projevu opětovně varoval před islamizací Evropy a vyjádřil přesvědčení, že křesťané budou v dohledné době utíkat ze Západu do Maďarska.

Nechceme od USA slyšet, jak u nás funguje demokracie, řekl šéf maďarské diplomacie

Evropa

Téměř dvěma třetinám Maďarů se nelíbí, kam se jejich země ubírá

Evropa

Výběr článků

Načítám