Hlavní obsah

Opilý ruský agent se chlubil, jak naruší olympiádu v Paříži

Alkohol a francouzské bezpečnostní složky zmařily útok agenta ruské tajné služby FSB na olympiádu v Paříži. Francouzská policie v neděli provedla razii v bytě muže, který ve Francii pracoval jako kuchař, a v úterý ho začala formálně vyšetřovat pro podezření ze špionáže. Prozradil se v květnu, když se opilý vracel z Turecka a v telefonátu do Moskvy se svému styčnému důstojníkovi chlubil, že „Francouzi zažijí takový zahajovací ceremoniál jako nikdy předtím“.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Hlídka francouzské armády před Eiffelovou věží v Paříži

Článek

Vychloubání podle listu Le Monde stačilo na to, aby si opilce všimly francouzské tajné služby a začaly se o něj intenzivně zajímat. Zjistily, že nyní čtyřicetiletý Rus, kterého francouzský list identifikoval jen jako K., přijel do Francie v roce 2010 a náhle změnil profesní dráhu. Z investičního poradce se stal kuchařem. Vyučil se v pařížské kuchařské škole a v listopadu 2011 zakotvil v Courchevelu, lyžařském středisku oblíbeném ruskou elitou, kde byl na stáži v michelinské restauraci.

Zůstal tam až do března 2012. O půl roku později začal podle e-mailu, který zahlédla jeho pařížská bytná, pracovat pro ruskou vládu. Jakými úkoly ho jeho řídící agenti v dalších letech pověřovali, zatím není známo. Oficiálně ale byl stále kuchař, který na sociálních sítích šířil návody na vaření a vystupoval v „kuchařské“ reality show.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Pařížská radnice v obležení olympijských dekorací (červenec 2024)

Zájem francouzských zpravodajců podle listu The Guardian vzbudil až letos v květnu, kdy se vracel z Istanbulu do svého domova v Paříži. Přímý let ale pro „totální opilost“ zmeškal, a tak se musel vracet před Bulharsko. Nevystřízlivěl však ani tam a po telefonu se z dlouhé chvíle při čekání na letadlo svému styčnému důstojníkovi chlubil plány, jak hodlá narušit zahajovací ceremoniál olympiády v Paříži. Francouzi podle něj na to neměli „nikdy zapomenout“.

Zatím to ale vypadá spíš na to, že na události z posledních týdnů nezapomene K., který je ve vazbě. Policie v jeho bytě našla podle Le Monde dokument spojený s elitní ruskou jednotkou speciálních sil působící pod velením ruské tajné služby FSB. Rus je vyšetřován za sdílení „zpravodajských informací s cizí mocností s cílem vyprovokovat nepřátelské akce ve Francii“, za což mu hrozí až 30 let.

Zopakujeme Mnichov 1972, hrozí izraelským sportovcům v Paříži

Evropa

V rámci příprav olympijských her, které Paříž hostí od pátku do 11. srpna, vedla Francie více než milion administrativních vyšetřování. Celkem 880 lidem byla odmítnuta účast na hrách pro podezření ze zahraničního vměšování.

Ambiciózní zahajovací ceremoniál olympiády se bude konat na břehu Seiny v pátek večer.

Microsoft již minulý měsíc uvedl, že Rusko se snaží podkopat olympijské hry vytvářením falešných webových stránek replikujících autentická francouzská média a používáním umělé inteligence k podpoře obav z násilí a terorismu.

Bezpečnost nade vše. U olympijských sportovišť v Paříži zabavili už 60 dronů

Evropa

Redakce Sport.cz po celou dobu letních olympijských her v Paříži 2024 přinášela veškeré informace, novinky, zpravodajství i online reportáže.

Výběr článků

Načítám