Hlavní obsah
Online

ON-LINE: Ficovo zranění je extrémně bolestivé, řekl Kaliňák

Aktualizováno

Atentátník na slovenského premiéra Roberta Fica jde do vazby. V sobotu o tom rozhodl specializovaný soud v Pezinku. Juraj Cintula postřelil Fica ve středu na setkání s občany v Handlové. Fica zasáhly čtyři střely, leží ve vážném, ale stabilizovaném stavu v nemocnici.

Tisková konference o zdravotním stavu premiéra R. FicaVideo: RTVS

Článek

O zdravotním stavu Fica pravidelně informuje vicepremiér Robert Kaliňák. Slovenská média si všímají změny od roku 2016, kdy Fico ve funkci podstoupil dvojnásobný bypass, tehdy o jeho stavu informoval jeho ošetřující lékař. Lékaři, kteří se o Fica starají, zatím na veřejnosti nemluvili.

Konec on-line přenosu

On-line zpravodajství nyní končí. Děkujeme za pozornost.

Šutaj Eštok: Matovičovo hnutí je extremistické

Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok po výzvě předsedy hnutí Slovensko Igora Matoviče, aby odstoupil, označil hnutí za extremistickou skupinu lidí. „Dnes jsme v přímém přenosu viděli, proč je Slovensko rozdělenou a krvácející zemí,“ prohlásil Šutaj Eštok ve videu zaslaném médiím s tím, že se s Matovičem už nemá o čem bavit.

Hnutí a jeho lídr Matovič se podle něj definitivně vyloučili ze společnosti lidí, kteří sdílejí elementární hodnoty demokracie a mírového spolužití národa. Poukázal na to, že jestli se politici po atentátu na něčem shodli, bylo to to, že by se neměl zneužívat pro stranickou propagandu a nemělo by se burcovat k nenávisti a rozdělování lidí. „Igor Matovič nabídl pravý opak,“ uvedl podle SME.

Šutaj Eštok zaútočil i na média za to, že Matovičovu tiskovou konferenci odvysílala. Důvodem nenávisti na Slovensku podle něj nejsou změny na speciální prokuratuře, v trestním zákoně či veřejnoprávní televizi, ale „to, co z nich udělali mnozí politici a média“.

Matovič vyzval ministra vnitra, aby odstoupil

Hnutí Slovensko vyzvalo ministra vnitra Matúša Šutaje Eštoka, aby odstoupil. Na tiskové konferenci to v souvislosti s atentátem řekl předseda hnutí Igor Matovič. Šutaj Eštok by podle něj „měl vytáhnout hlavu z písku“, přijmout odpovědnost a odstoupit i z úcty k Robertu Ficovi.

Zdůraznil, že v každé demokratické zemi by ministr vnitra po takové události podal demisi. Poukázal rovněž na fakt, že Fico sám před časem upozorňoval na to, že se něco podobného může stát. „Jaký větší důkaz selhání ministra vnitra ještě potřebujeme?“ prohlásil Matovič podle deníku SME.

Šéf Jednoty důchodců: Také mi vyhrožoval

Juraj Cintula obviněný z atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se v minulosti dvakrát sešel s předsedou Jednoty důchodců Slovenska (JDS) Michalem Kotianem. Ten se nyní portálu Pluska svěřil s tím, že mu Cintula vyhrožoval.

Nožík mám nabroušený. Šéf Jednoty důchodců popsal, jak mu atentátník vyhrožoval

Poslanec Šimko podal trestní oznámení

Poslanec Igor Šimko (Hlas) podal trestní oznámení pro nebezpečné vyhrožování, uvedl na sociální síti. Na Facebooku napsal, že v souvislosti s atentátem na premiéra vyhodnotil reakce na sociálních sítích vůči své osobě jako nebezpečné vyhrožování, které mu brání ve vykonávání funkce poslance mezi lidmi.

Poslanec hovoří také o obavách o svůj život a o život své rodiny. „Musí nastat nulová tolerance agrese mezi lidmi,“ vysvětlil svůj krok Šimko.

Cintulu chrání elitní komando

Atentátníka Juraje Cintulu během nezbytného venkovního pohybu chrání Útvar zvláštního určení prezidia policejního sboru známý též jako LYNX Commando, informoval web SME.sk.

Cestou na prohlídku svého bytu v Levicích měl Cintula těžkou neprůstřelnou vestu a na hlavě měl helmu.

„Když vycházel z domu, členové elitního útvaru se samopaly ho chránili vlastními těly,“ poznamenal web.

Shromáždění před nemocnicí

Před nemocnicí v Banské Bystrici, kde leží postřelený premiér Robert Fico, se sešlo shromáždění na jeho podporu. Účastníci chtěli vyjádřit vděčnost lékařům a zdravotnickému personálu, který se o Fica stará, napsal web Štandard.

Účastníků byla asi stovka, policie pro ně vyhradila prostor u fontány mezi ředitelstvím a poliklinikou a ohradila ho páskou. Nemocnice nadále zůstává přísně střežena.

Za vyhrožování ministrovi a poslancům padlo obvinění

Slovenská policie oznámila, že obvinila jednu osobu pro podezření z vyhrožování ministrovi vnitra Matúšovi Šutajovi Eštokovi a dvěma poslancům.

Pro obviněného chce vazbu. Hrozí mu až tři roky vězení.

„Obviněná osoba se měla trestného činu dopustit až ve třech skutcích. Konkrétně měla poslat výhružnou zprávu ministrovi vnitra a dalším dvěma poslancům přes sociální síť,“ uvedla mluvčí policie Denisa Bárdyová.

Obviněný je stíhaný za trestný čin nebezpečného vyhrožování, za který mu v případě prokázání viny u soudu hrozí vězení na šest měsíců až tři roky. Prokurátor podal u soudu návrh na vazbu.

Cintula jde do vazby

Specializovaný soud v Pezinku uvalil v sobotu vazbu na 71letého Juraje Cintulu, který ve středu spáchal atentát na premiéra Roberta Fica. Prokurátor požádal o útěkovou a preventivní vazbu. Rozhodnutí soudu předcházel výslech obviněného, kde Cintula přiznal vinu ze spáchání atentátu.

Cintulovi hrozí za zločin úkladně spáchané vraždy ve stadiu pokusu pětadvacet let vězení až doživotní trest.

Ficovo zranění je extrémně bolestivé, řekl Kaliňák

Zranění, které utrpěl slovenský premiér Robert Fico, je extrémně bolestivé. Prohlásil to ministr obrany Robert Kaliňák v rozhovoru pro stanici TA3.

Podle ministra v případě premiéra Fica a reakce jeho organismu na zranění je „velmi důležitá jeho vynikající fyzická připravenost“.

Ficův stav je stabilní, ale vážný, potvrdila banskobystrická nemocnice

Fakultní nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banské Bystrici ke stavu premiéra Roberta Fica na Facebooku uvedla, že situace je stabilní, ale nadále vážná.

„Pacientův stav se vyvíjí podle očekávání, je při vědomí. Nevyskytly se žádné neočekávané komplikace,“ uvedla nemocnice na základě ranního lékařského konzilia.

Zítřek rozhodne

Ficův stav je nadále vážný. „Ještě nebudeme mluvit o tom, že už jsme na dobré cestě, protože reakce organizmu na střelné zranění je pokaždé spojená s množstvím komplikací. Ty právě plynou ze čtvrtého až pátého dne, co máme dnes a zítra, čili zítra budeme možná větší optimisté,“ řekl Kaliňák.

„Po prvních hodinách byla prognóza velmi zlá. Střely do oblasti břišní dutiny jsou v zásadě fatální. V tomto případě se podařilo, že jsme tento stav postupně zvrátili a nadále ten zdravotní stav stabilizovali,“ uvedl vicepremiér.

Kaliňák: Převoz Fica nepřichází v úvahu

Podle vicepremiéra Roberta Kaliňáka převoz Roberta Fica do jiné nemocnice nepřichází zatím v úvahu. „Jeho stav je nadále vážný,“ uvedl.

Zopakoval, že přišly nabídky na převoz do zahraničí včetně ČR. „Důvěra v lékaře v Banské Bystrici je absolutní,“ řekl.

Podle Kaliňáka je premiér Fico při vědomí, ale s různými omezeními. „Událo se několik zázraků, nedovedu najít slova díků lékařům za to, že se blížíme k pozitivní prognóze,“ konstatoval Kaliňák.

Nedokázal odpovědět na otázku, zda Fica čeká ještě další operace. „Páteční, druhá operace měla právě tomuto předejít,“ dodal s tím, že i první zákrok byl vykonán velmi dobře.

Cintula přiznal vinu

Juraj Cintula měl podle Denníku N u soudu přiznat vinu. Specializovaný soud v Pezinku oznámí své rozhodnutí o vzetí Cintuly do vazby v sobotu kolem 13. hodiny.

Okolí nemocnice prohledávají psovodi

Okolí banskobystrické Rooseveltovy nemocnice, kde je hospitalizován postřelený premiér Robert Fico, prohledávají policejní psovodi. Podle stanice TA3 se tak děje poprvé od atentátu na slovenského předsedu vlády.

NačítámNačíst starší příspěvky
Související témata:

Výběr článků

Načítám