Hlavní obsah

Olympijské hry začaly netradičně na řece, oheň se vznáší v balonu nad městem

Aktualizováno

Slavnostní zahájení XXXIII. olympijských her v Paříži začalo netradičně šestikilometrovou poutí 85 lodí se sportovci po Seině. Loď se zhruba třemi desítkami českých sportovců a celkem osmdesátičlennou delegací vyplula v dešti jako 75. v pořadí. Výpravy se posléze shromáždily na Trocadéru. Do ceremoniálu zapálení ohně byla zapojena světelná show na Eiffelově věži. Oheň byl zapálen na horkovzdušném balonu, který se vznesl nad Paříž.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Světelná show u Eiffelovy věže

Článek

Ceremoniál na březích řeky v dešti sledovalo asi 300 000 lidí. Průjezd lodí byl prokládán tanečními a hudebními vystoupeními v moderním hávu. Mnohá odkazovala na francouzskou historii či ikony pro zemi typické, například Monu Lisu.

Ceremoniál se rozhodně odlišoval od předchozích, které vždy byly na stadionech s dlouhými nástupy sportovních výprav.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Loď s českými sportovci

Představila se například americká zpěvačka Lady Gaga. Následovaly například kankánové tanečnice, francouzská metalová skupina Gojira, jež vystoupila s pěvkyní švýcarského původu Marinou Viottiovou, či místní rapper Rim’K.

Olympijský oheň v průběhu ceremoniálu nesla městem postava poutníka. Plavil se na loďce, tančil, skákal po střechách.

Od něj jej na Trocadéru převzali fotbalista Zinédine Zidane a španělský tenista Rafael Nadal. Ten pak nastoupil na loď s dalšími sportovci. Byli na ní například legendární americký atlet Carl Lewis, americká tenistka Serena Williamsová či rumunská gymnastka Nadia Comaneciová.

Poté, co loď zakotvila, převzali štafetu další sportovci a pronesli ji nádvořími Louvru. Postupně ji přebírali další a přidávali se do skupiny.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Oheň se vznáší nad Paříží v horkovzdušném balonu.

Olympijský oheň pak zapálili bývalá atletka Marie-José Pérecová a judista Teddy Riner. Stalo se tak na horkovzdušném balonu, který se pak vznesl nad město. Ceremoniál zakončila Céline Dion, která zazpívala píseň od Edith Piaf.

Redakce Sport.cz po celou dobu letních olympijských her v Paříži 2024 přinášela veškeré informace, novinky, zpravodajství i online reportáže.

Most do Paříže. Olympijský festival otevřeli Špotáková, Emmons i Micka

Domácí

Výběr článků

Načítám