Hlavní obsah

Turisté z jachty zapálili řecký ostrov

Hasiči v Řecku už druhý týden v řadě bojují s lesními požáry. Jeden z nich způsobili turisté, když z jachty poblíž pobřeží ostrova Hydra odpalovali ohňostroj. V prefektuře Ilia na poloostrově Peloponés se hasiči celou noc na sobotu snažili hasit plameny, které se v předchozích 24 hodinách vymykaly jejich kontrole. Za tu dobu v Řecku vypuklo 64 nových požárů lesa a porostu.

Požár na řeckém PeloponésuVideo: Reuters

Článek

Požár na ostrově Hydra vypukl podle webu eKathmerini v pátek asi hodinu před půlnocí. Na svědomí ho mají turisté, kteří ze soukromé jachty v blízkosti pobřeží odpalovali ohňostroj.

Osazenstvo lodi se plameny snažilo uhasit, to se jim ale nepovedlo. Proto zavolali hasiče a uprchli. Hašení na Hydře je složité, protože místo požáru je ze země nepřístupné a plameny se musí hasit letadly a vrtulníky ze vzduchu a speciálním požárním člunem z moře.

Ostrov Hydra o rozloze 72 kilometrů čtverečních patří do Argosaronského souostroví. Je obydlený a žije na něm kolem dvou tisíc stálých obyvatel, z nichž mnozí se hlásí k Arvanitům pocházejícím z Albánie.

V létě se počet lidí na Hydře násobí, i když je ostrov znám svým nekompromisním zákazem motorové dopravy. Výjimku na ostrově, který je tak rájem pro pěší turisty, mají jedna sanitka a dva popelářské vozy.

Drama na Peloponésu

Dramatická je také situace na severozápadě Peloponésu. V pátek tam v regionu Elida přišel o život 55letý dobrovolný hasič. V prefektuře Ilia, ač tam hasiči bojovali s požárem celou noc, muselo být preventivně evakuováno sedm lokalit, protože se má zvednout silný vítr, který plameny požene právě jejich směrem. Potíže hlásí hasiči také z jihořecké obce Latas, kde se plameny v noci na sobotu blížily k místnímu hřbitovu.

V oblasti působí 154 hasičů rozdělených do šesti pozemních skupin, k dispozici mají 54 aut, cisteren a bagrů. V boji proti ohni jim pomáhá také šest letadel a vrtulník.

K požárům v Řecku, jichž za uplynulých 24 hodin vypuklo celkem 64, v současné době přispívá suché počasí a teploty až 40 stupňů. Některé z nich mohly vzniknout z nedbalosti, jiné úmyslně, i když se v Řecku výrazně zvýšily tresty za žhářství. Kromě pokut lze od loňska uložit až desetileté vězení i za požár způsobený z nedbalosti.

Při požáru v Turecku zemřelo nejméně 11 lidí

Evropa

Výběr článků

Načítám