Hlavní obsah

Odvrátili jsme útok na naši letadlovou loď, tvrdí FSB

Moskva

Ruská tajná služba FSB oznámila, že zabránila teroristickému útoku na již několik let opravovanou jedinou letadlovou loď Admiral Kuzněcov a pokusům o atentáty na tři vysoce postavené armádní představitele. Uvedla to ve středu samotná tajná služba, informovala ruská tisková agentura Interfax. Stíhá Rusa, který měl atentáty vykonat.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Snímek norského průzkumného letadla ukazuje ruskou letadlovou loď Admirál Kuzněcov v mezinárodních vodách nedaleko severního pobřeží Norska

Článek

„V březnu 2024 byl ruský občan, narozený v roce 2000, který vykonával vojenskou službu na letadlové lodi, kontaktován prostřednictvím zahraničních komunikačních programů WhatsApp a Telegram ukrajinským důstojníkem speciálních služeb, který se během telefonických rozhovorů představil jako Oleh,“ uvedla FSB podle agentury Interfax.

„Během telefonických rozhovorů s využitím technik psychologického ovlivňování - od slibů zajištění cesty do zahraničí pomocí padělaných dokladů a vyplácení vysokých odměn až po výhrůžky trestním stíháním za financování ozbrojených sil Ukrajiny na základě vykonstruovaných důvodů - přesvědčil vojáka ke spáchání teroristického útoku na válečnou loď,“ stojí dále ve zprávě FSB.

Rusové Admirala Kuzněcova označují jako těžký letadlový křižník. Na rozdíl od amerických letadlových lodí má vepředu zvednutou palubu, tzv. skokanský můstek zkracující délku startu.

Jediná ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov je po požáru zralá na odpis

Evropa

Oslovený ruský voják se podle FSB obrátil na příslušníka bezpečnostních služeb a zapojil se do zpravodajské hry, kterou prováděla FSB s cílem dokumentovat nezákonnou činnost Oleha a odhalit možné další agenty.

„K sestavení zápalného zařízení poslala ukrajinská speciální služba prostřednictvím přepravní a logistické společnosti chybějící součástky,“ uvedla FSB.

Oleh mu slíbil, že hned po obdržení videozáznamu potvrzujícího spáchání žhářského útoku na křižník bude evakuován do Finska. Ve skrýši v pohraniční oblasti už pro něj měly být připravené dokumenty a finanční prostředky. Když ale bylo na lodi provedeno cvičení, při němž se posádka lodi připravovala na zvládnutí požáru po teroristickém útoku, ze kterého dostal Oleh video, tak se odmlčel a veškeré účty na komunikátorech vymazal.

FSB uvádí, že „Oleh tvrdil, že na celou operaci osobně dohlížel náčelník Hlavního zpravodajského ředitelství Ministerstva obrany Ukrajiny (HUR) Kyrylo Budanov.

Pravdivost zprávy nelze ověřit. Útok na loď, která je od roku 2019 v Murmansku, kde se opravuje a modernizuje po požáru, nedává velký smysl. Loď poškodil v prosinci 2022 další požár, po němž byla přemístěna do improvizovaného suchého doku. Ztráta nebo vážné poškození jediné letadlové lodi by však dopadly na ruskou morálku. Sama loď přitom nebyla nijak efektivní a po většinu času ji sužovaly nejrůznější problémy.

Plánované atentáty

FSB současně oznámila, že byl zadržen ruský občan ročník 1994, který na základě pokynu ukrajinské rozvědky HUR nechal poslat kurýrní službou tři velmi silná výbušná zařízení schovaná v dárkovém balení na adresy tří vedoucích pracovníků ruského ministerstva obrany.

Zadržený přiznal, že se nechal v květnu 2024 naverbovat zástupcem ukrajinské rozvědky a souhlasil, že připraví za odměnu teroristické útoky. Nálože měly být odpáleny na dálku hned poté, co by kurýři oznámili jejich předání. Ze zprávy není jasné, v jaké fázi se plán na atentáty nacházel.

Na letadlovém křižníku Admirál Kuzněcov vypukl požár

Evropa

Výběr článků

Načítám