Hlavní obsah

„Odpudivý symbol úchylné dekadence.“ Slovenský vicepremiér odmítl jet na olympiádu

Místopředseda slovenské vlády Tomáš Taraba se nezúčastní závěrečného ceremoniálu letních olympijských her v Paříži. Rozhodl se tak kvůli „odpudivým symbolům úchylné dekadence“, které byly dle něj k vidění během pátečního úvodního ceremoniálu. Na ten si stěžovaly i křesťanské organizace ve Francii, USA a v Rusku.

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda slovenské vlády Tomáš Taraba

Článek

„Měl jsem Slovensko zastupovat na závěrečném ceremoniálu, ale tato olympiáda se v normálním světě navždy zapíše jako odpudivý symbol úchylné dekadence, která zneužila krásu sportu a udělala z něj progresivní politické divadlo. Proto jsem se rozhodl, že se závěrečného ceremoniálu nezúčastním,“ uvedl Taraba na sociálních sítích.

Závěrečný ceremoniál bude 11. srpna večer na stadionu v Saint Denis. Stejně jako ten zahajovací ho sestavil herec a divadelník Thomas Jolly. Na programu jsou vystoupení akrobatů, tanečníků a hudebníků. Štafetu olympiády pak převezme americké Los Angeles, kde budou hry v roce 2028.

Páteční extravagantní ceremoniál na Seině, který Tarabu pobouřil, v jednu chvíli zahrnoval performery dragu a muže nabarveného na modro a zosobňujícího řeckého boha vína a veselí Dionýsa ležícího na tácu s jídlem. Podle křesťanských organizací jde o urážku jejich náboženství a parodování slavného vyobrazení poslední večeře renesančním malířem Leonardem da Vincim, připomíná server Politico. Autoři zahájení odmítají, že by měli v úmyslu poukázat právě na tento obraz. Chtěl jen oslavit diverzitu a oslavit francouzskou gastronomii.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Muž drží snímek, který srovnává scénu ze zahajovacího festivalu a obraz Leonarda da Vinciho Poslední večeře.

Podle Taraby tak organizátoři „světu připravili odporné představení plné ideologie LGBTI a urážek symbolů křesťanství“. Organizátoři akce už se za kritizovanou scénu omluvili, ačkoliv popřeli, že by jejich záměrem byla urážka náboženství. „Nikdy mě neuvidíte někoho zesměšňovat nebo ponižovat,“ řekl umělecký ředitel akce Thomas Jolly. Ceremoniál měl oslavit toleranci ve společnosti.

Taraba, jenž ve vládě levicově populistického premiéra Roberta Fica zastává roli ministra životního prostředí, se do slovenského parlamentu dostal jako nestraník na kandidátce krajně pravicové Slovenské národní strany.

Slováci mají na olympiádě 28 sportovců, nejméně od vzniku samostatného Slovenska.

Místopředseda slovenského parlamentu Andrej Danko chce navštívit Rusko

Evropa
Související témata:
Zahajovací ceremoniál olympiády
Závěrečný ceremoniál olympiády

Výběr článků

Načítám