Hlavní obsah

Odpověď je ano. Dánsko umožní Ukrajině použít F-16 k útokům v Rusku

Ukrajina bude moci použít stíhačky F-16, které na ni byly převedeny z Dánska, k úderům na vojenské cíle v Rusku. Oznámil to ve čtvrtek dánský ministr zahraničí Lars Lücke Rasmussen. „Je to součást předání,“ poznamenal podle listu Ukrajinska pravda.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Belgická F-16 jde na přistání

Článek

„Krátká odpověď je ano,“ řekl Rasmussen, když odpovídal na otázku, zda Kodaň povolí Ukrajině používat stíhačky F-16 převedené jeho zemí k úderům na cíle na ruském území.

„To není žádná nová pozice, to je součást převodu. Když jsme to projednávali s naším zahraničním výborem v dánském parlamentu, dali jsme od začátku jasně najevo, že (použití F-16 k úderům na vojenské cíle v Rusku) je to součást sebeobrany, aby bylo možné útočit i na vojenské objekty na území agresora,“ vysvětlil podle Ukrajinské pravdy ministr.

Stíhačky F-16 z Belgie ale bude moci Ukrajina používat podle belgického premiéra Alexandra De Croo pouze na svém území.

Česká republika předala Ukrajině první letecký simulátor pro výcvik pilotů na F-16

Evropa

Do „stíhací koalice“ vedené Dánskem a Nizozemskem se zapojila řada západních zemí včetně Česka s cílem poskytnout Kyjevu kromě letadel také výcvik pilotů a pozemního personálu.

Norsko a Belgie uvedly, že do roku 2028 převedou na Ukrajinu 30 stíhaček F-16.

Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk v květnu oznámil, že Česká republika předala Ukrajině první letecký simulátor pro výcvik pilotů stíhaček F-16.

Plnohodnotný letecký simulátor má skutečný kokpit. Technici také nainstalovali hydrauliku, aby pilot co nejvíce pocítil realističnost cvičného letu.

Britský list Evening Standard v článku z 10. května s odkazem na „vysoce postavený vojenský zdroj“, napsal, že Ukrajina obdrží první stíhačky F-16 „během týdnů“. Zdroj tvrdí, že F-16 by mohly na Ukrajinu dorazit „v červnu až červenci“. Neřekl ale, ze které země budou.

Belgie dodá Ukrajině 30 stíhaček, první přijdou už letos

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám