Hlavní obsah

Odpálení Kachovky se Rusům krutě vymstilo. Krym je na suchu

Rok od zničení ukrajinské Kachovské přehrady v červnu 2023 zůstává v dříve zavlažovaných částech Chersonské oblasti a na Rusy anektovaném Krymu méně než 15 procent vegetace. Někdejší obilnice se rychle vrací do původního stavu, polopouště. Do Severokrymského kanálu, který byl klíčový pro zásobování vodou celého poloostrova, voda neproudí. Profesor z Chersonské univerzity přirovnává katastrofu, která nastala poté, co ruská armáda přehradu zničila, k havárii v Černobylu.

Archivní záběry zničené Kachovské přehrady a sucha v ní z července 2023Video: Reuters

Článek

„Zničení Kachovské přehrady bylo největší člověkem způsobenou katastrofou na evropském kontinentu v 21. století,“ uvedl podle France Info Jevhen Korjov, profesor na katedře vodních biozdrojů Chersonské univerzity. „Po vypuštění nádrže Ukrajina ztratila 35 procent svých zásob sladké vody. Tuto katastrofu lze přirovnat pouze k havárii v Černobylu.“

Voda, která kvůli ruskému úderu z Kachovky vytekla, zaplavila 600 kilometrů čtverečních země po proudu Dněpru a zdevastovala jak břeh pod ukrajinskou kontrolou, tak ten, který obsadili Rusové.

Rozsáhlá území v Chersonské oblasti a zejména Krymu mají podle portálu France Info po zničení Kachovské přehrady významné potíže se zásobováním pitnou vodou. Ruské úřady na anektovaném poloostrově pokrývají spotřebu tamních obyvatel vodou z nádrží, kam ji dovážejí, a dodávkami balené vody z Ruska. Vrtání nových studní, na něž se také spoléhá, je na Krymu obtížné – podzemní vody z původních 20 metrů hloubky klesly do 40 metrů.

Objevily se i spekulace, že v současných vedrech může být voda na příděl. Na zavlažování nemůže být kvůli nedostatečnému průtoku vody ve 400kilometrovém Severokrymském kanále, který v mírových dobách dodával poloostrovu 85 procent zavlažovací a pitné vody, ani pomyšlení. Na Krymu tak zůstává méně než 15 procent vegetace, jak ji jeho obyvatelé znali před ruskou anexí v roce 2014.

Poušť protkaná kanály

Obrovské přehradní jezero u Kachovské přehrady zabíralo před zničením 2150 kilometrů čtverečních. Dnes je z něj rozsáhlá oblast, která připomíná poušť protkanou kanály. Dněpr se částečně vrátil do svého historického koryta, které zarůstá vegetací známou spíše z bažin. „Třetina půdy na dně původní nádrže je pokryta mokřadní vegetací, vlády se tu ujaly vrby a topoly bílé,“ popsal profesor Korjov.

Foto: Profimedia.cz

Dno Kachovské přehrady - červen 2024

„Všude jinde se táhne hustá vrstva vysušeného, nyní vedrem popraskaného bahna. Na levém břehu okupovaném ruskými silami se zbytky vody hromadí v přírodních prohlubních a tvoří jezírka kontaminovaná zbytky zvířat a rostlin,“ uvedl. „V budoucnu, třeba při povodních z přívalových dešťů, by mohla tato znečištěná voda kontaminovat i dolní tok Dněpru a oblasti, kde řeka ústí do Černého moře,“ dodal. Po zničení Kachovky má voda po proudu Dněpru podle něj nejen méně kyslíků, je zkalenější, ale například v Chersonu má vysoké hladiny dusičnanů a těžkých kovů.

Krym může na vodu z Dněpru zapomenout. Místo úrodných polí bude na jihu Ukrajiny poušť

Evropa

Kyjev označuje zničení Kachovské přehrady za „ekocidu“. Maksym Popov, poradce ukrajinského generálního prokurátora pro ekologické zločiny, nasadil na tento případ celkem 172 žalobců a 285 vyšetřovatelů.

Foto: Reuters

Protržená Kachovská přehrada

Ihor Pilipenko z Chersonské univerzity vyjádřil přesvědčení, že Dněpr se postupně vrátí ke svému přirozenému hydrologickému režimu, který se podle něj vyznačuje poměrně vysokými jarními povodněmi a nízkou hladinou během léta a na podzim.

„Bude však ještě několik desetiletí trvat, než toto území znovu získá hydrologické vlastnosti, které předcházely výstavbě přehrady, zahájené v 50. letech 20. století,“ poznamenal.

Dněpr se v Chersonu vrátil do původního koryta

Evropa

Výběr článků

Načítám