Hlavní obsah

Obyvatelé polské Nisy v noci zpevňovali hráz, ráno se objevila další trhlina

Zhruba dva tisíce obyvatel polského města Nisa se v noci na úterý spolu se stovkou vojáků a desítkami hasičů zapojily do zoufalé snahy opravit a zpevnit poškozenou protipovodňovou hráz, jejíž zhroucení by vedlo k zaplavení centra města, uvedl list Rzeczpospolita. V úterý ráno se však v protipovodňových zábranách objevila další trhlina.

Polská Nisa je pod vodouVideo: Reuters

Článek

„Máme druhou trhlinu podél břehu. Předtím byla malá, ale teď je velká,“ hlásil v úterý brzy ráno stanici RMF Dariusz Pryga, s tím, že vojenské vrtulníky Mi-17 dál pokračují ve shazování pytlů s pískem ke zpevnění zábran. Před tímto oznámením přitom polská média přes noc hlásila zlepšení situace.

Ve městě, které má více než 44 tisíc obyvatel a leží v Opolském vojvodství nedaleko českých Mikulovic, je podle náčelníka polských hasičů aktuálně nejhorší situace v celé zemi. Částečnou evakuaci nařídil starosta Kordian Kolbiarz už v pondělí. „Pytli s pískem i dlažebními kostkami zpevňují hráz u Kościuszkova mostu. Musí ho udržet, aby voda nezaplavila ulice,“ popsala televize TVN 24 úsilí obyvatel.

Foto: KG PSP, ČTK/AP

Pohled z vrtulníku polských hasičů na zaplavené území u města Nisa v Opolském vojvodství.

Zaplavené polské Nise hrozí další povodňová vlna

Evropa

Úřady varovaly před zhoršením situace a zahájily částečnou evakuaci v Nise už dříve v pondělí, když se provalila propust mezi dvěma nádržemi nad městečkem Paczków. Nisa leží o několik kilometrů níže po proudu, mezi Paczkówem a ní se na řece Kladská Nisa nacházejí další dvě vodní nádrže. Město už je částečně pod vodou v důsledku lijáků a záplav, které v posledních dnech sužují střední a východní Evropu včetně Česka.

Foto: KG PSP, ČTK/AP

Voda spláchla celé okolí kolem řeky Nisy.

Na jiném místě na jihu Polska, u obce Wawrzeńczyce, asi 35 kilometrů jihozápadně od Vratislavi, se protrhla hráz na řece Strzegomka a přívaly vod strhly i místní most, uvedl list Gazeta Wyborcza na svém webu. Strzegomka je přítokem řeky Bystrzyca, která se vlévá do Odry ve Vratislavi. Odra má v úterý kulminovat ve městě Opole a ve středu ve Vratislavi, kde se v úterý do zpevňování hrází zapojí armáda.

Vodohospodáři podle serveru Onet zareagovali na ohrožení města a rozhodli se snížit vypouštění vody z nádrže v Nise, aby pomohli opravě hráze a evakuaci.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Zaplavené ulice v Nise na snímku z pondělí

FOTO: Zaplavené Slezsko a hradba u Dunaje. Jak se sousedé potýkají se záplavami

Evropa

Výběr článků

Načítám