Hlavní obsah

Obří požár u Athén má první oběť

Athény

Tělo ženy bylo nalezeno v jednom z vyhořelých domů na athénském předměstí Chalandri. Podle portálu e-Kathimerini jde o první oběť rozsáhlého požáru, který se nebezpečně přiblížil k Athénám. Proti plamenům, které ohrožují Athény, bojuje přes 700 hasičů a několik desítek vrtulníků a hasicích letadel. Do Řecka v nejbližších hodinách dorazí hasiči i záchranáři ze zahraničí včetně Česka.

Foto: Michael Varaklas, ČTK/AP

Řecký hasič likviduje poslední žhavé uhlíky v troskách shořelého domu na athénském předměstí Chalandri.

Článek

Žena, jejíž ohořelé tělo bylo nalezeno v částečně evakuovaném Chalandri, nejspíš neuposlechla výzvu k odchodu. V pondělí se při boji s plameny u Athén zranili dva hasiči a dalších 13 lidí bylo ošetřeno kvůli dýchacím potížím.

Na požární frontě u Athén, která má kolem 30 kilometrů, jsou bez ohledu na úsilí hasičů stále aktivní ohniska. V úterý dopoledne se situace podle ministra pro civilní ochranu Vasilise Kikiliase mírně zlepšila, odpoledne ale opět zesílil vítr.

Nezletilí žháři

Řecká policie v pondělí podle portálu e-Kathimerini zadržela dva nezletilé žháře, kteří založili požár v Glyfadě, jižním předměstí Athén. Dopadla je poté, co je místní obyvatelé pronásledovali a hlásili policistům, kde se nacházejí. Požár v Glyfadě se podařilo dostat rychle pod kontrolu.

V Evropě loni kvůli vedrům zemřelo přes 47 tisíc lidí

Evropa

Oba nezletilí žháři dostali za jeho úmyslné založení pokutu: každý musí zaplatit 4640 eur (117 000 korun). Kromě toho budou muset i se svými zákonnými zástupci čelit athénskému soudu pro mladistvé.

„Hasiči odvádějí nadlidskou práci“

S požárem ohrožujícím řeckou metropoli nyní bojuje přes 700 hasičů a s rozbřeskem začaly hasit ze vzduchu vrtulníky a letadla. „Zasahuje 17 letadel a 18 vrtulníků,“ uvedl Kikilias. „Hasiči odvádějí nadlidskou práci.“ Podle ministra bylo od začátku požáru nutné evakuovat 45 osad, obcí a čtvrtí. Mezi posledními je čtvrť města Nea Makri, které se nachází u moře.

V pondělí se požár přiblížil nebezpečně k předměstí Athén a některá ohniska se nacházela zhruba 15 kilometrů od centra. To vedlo k výraznému zhoršení kvality ovzduší v řecké metropoli. Na řadě míst byly výrazně překročeny limity pro mikročástice PM2,5.

Řecko nyní očekává první zahraniční hasiče a záchranáře. Podle e-Kathimerini pomoc přislíbily Francie, Itálie, Rumunsko, Srbsko a Česká republika. Do Athén už přiletěly také tři speciální hasicí letouny z Turecka, informoval list Daily Sabah s tím, že Ankara přislíbila i další pomoc, pokud o ni Athény požádají.

Plameny vysoké 25 metrů. Požár se přiblížil k centru Athén rekordně blízko

Evropa

Výběr článků

Načítám