Hlavní obsah

Obří krysy a nepopsatelná zima. Rus uvězněný kvůli protiválečné kresbě své dcery na svobodě promluvil

Novomoskovsk

Alexej Moskaljov, který se do střetu s ruskými zákony dostal kvůli protiválečné kresbě své dcery Maši, byl v úterý propuštěn z trestanecké kolonie v Tulské oblasti na západě Ruska. Odpykával si tam trest za diskreditaci ruské armády, připomněl na síti X ruský nezávislý portál Sota.Vision, který se zabývá problematikou porušování lidských práv.

Foto: Profimedia.cz

Alexej Moskaljov se vítá se svou dcerou před vraty trestanecké kolonie v Novomoskovsku v Tulské oblasti v Rusku.

Článek

Krátce předtím, než Moskaljov vyšel na svobodu, se u vrat trestanecké kolonie v Novomoskovsku sjelo několik policejních aut. Kromě dcery Maši tam na něj podle Sota.Vision čekali novináři, lidskoprávní aktivisté a jeho advokát. Ti všichni měli obavy, že policie začne zatýkat, po několika minutách ale odjela.

Moskaljov z nápravného zařízení podle stanice RFI vyšel ve vězeňském oděvu: modrých plátěných kalhotách, bundě a kšiltovce. Nejprve se dlouze objímal s Mašou, která se rozplakala.

Poté shromážděným lidem vypověděl, v jakých hrůzných podmínkách si odpykával trest. Celkem dva měsíce strávil na samotce, o níž hovořil jako o mučírně. Byl ještě s jedním mužem zavřený v cele dva krát jeden metr se shnilou podlahou a kanálem, odkud vylézaly obří krysy.

Zažíval zimu, kterou podle něj „nelze popsat slovy“. Moskaljov i jeho spoluvězni byli na nohou 16 hodin denně, protože v posteli přes den být nesměli a kovové lavičky v trestanecké kolonii byly tak studené, že se na nich nedalo sedět.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Alexej Moskaljov v soudní síni v Jefremově v Tulské oblasti (březen 2023)

Policie se o Moskaljova, otce samoživitele, začala zajímat poté, co jeho dcera krátce po začátku války na Ukrajině ve škole nakreslila protiválečný obrázek. Do vězení na dva roky šel za komentáře o zabíjení civilistů ruskými vojáky v Buči na sociální síti Odnoklassniki.

V den oznámení rozsudku Moskaljov, který byl v domácím vězení, utekl. Zadržen byl v Minsku a běloruské úřady ho vydaly do Ruska. Loni koncem prosince se soud Moskaljovovým případem začal zabývat znovu a trest odnětí svobody mu snížil na jeden rok a deset měsíců.

Maša původně skončila v dětském domově a komise pro záležitosti nezletilých chtěla, aby soud jejího otce zbavil rodičovských práv. Nakonec úřady dívku předaly její matce, s níž se neviděla přes deset let.

Ruskou dívku, jejíž obrázek poslal tátu do vězení, dali matce. Dřív s ní žít nechtěla

Evropa

Výběr článků

Načítám