Hlavní obsah

Oblíbený moderátor TV Markíza Michal Kovačič dostal výpověď

Po šestnácti letech odpracovaných v televizi Markíza dostal moderátor Michal Kovačič výpověď. Odbory s jeho výpovědí nesouhlasily a Kovačič se proti rozhodnutí televize bude bránit soudní cestou.

Foto: Instagram Michala Kovačiče

Michal Kovačič a zaměstnanci TV Markíza

Článek

„Bez souhlasu odborů je výpověď neplatná, navzdory tomu se management rozhodl jít cestou porušení zákona. Za to, že jsem řekl ve veřejném zájmu pravdu. Bránit vůči tomu se, žel, dá už jen soudní cestou,“ uvedl Kovačič na Instagramu.

Oblíbený moderátor poděkoval kolegům za podporu. „120 lidí, kteří v sobě našli odvahu, je něco, co mě upřímně překvapilo a dává mi velikou naději, že Markíza tuto situaci ustojí,“ připomněl Kovačič kolegy, kteří se za něj v petici postavili.

„Jsem rád, že náš společný tlak konečně donutil televizi alespoň verbálně deklarovat, že redakce bude pracovat svobodně. Od začátku nám o nic jiného nešlo. Sledovat to však musíme pozorně i v praxi,“ dodal Kovačič.

Markíza končí jednání se stávkovým výborem. Jsme připraveni přijímat výpovědi nespokojených, vzkázala

Evropa

Spory mezi redaktory a vedením televize vyvrcholily v květnu, kdy Kovačič jako moderátor diskusního pořadu Na tělo v živém vysílání kromě jiného kritizoval vedení stanice, která patří do české investiční skupiny PPF. Markíza v reakci pozastavila vysílání zmíněného pořadu a také další relace, které rovněž moderoval Kovačič. Uvedla, že nehodlá ustupovat ultimátům ohledně své programové struktury a personálních otázek.

Kovačiče se zastaly desítky jeho kolegů a nespokojení zaměstnanci pak vyhlásili stávkovou pohotovost. Vedle jiného žádali, aby vedení televize slíbilo, že politická témata se vysílají objektivně a nestranně a že televize nebude nestandardně zasahovat do obsahu schválených reportáží.

Nespokojení redaktoři už dříve tvrdili, že nový šéf zpravodajství, český novinář Michal Kratochvíl, prosazuje menší důraz na politické zprávy a od redaktorů chce, aby se vyhýbali konfrontaci s vládními politiky.

Zaměstnanci Markízy do stávky nevstoupí, RTVS ji naopak ohlásilo

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám