Hlavní obsah

Nové slovenské pasy zdobí báseň od předka opozičního lídra Šimečky

Slovenské ministerstvo vnitra zapracovalo do nových cestovních pasů také text básně Aká si mi krásna. Jejím autorem je básník a překladatel 19. a začátku 20. století Peter Dobroslav Bella vystupující pod pseudonymem Horal, který je předkem opozičního lídra Michala Šimečky.

Foto: Ministerstvo vnitra SR

Slovensko začalo vydávat nové cestovní doklady

Článek

Deníku Sme Šimečka potvrdil, že básník byl bratr jeho prapradědy ze strany jeho matky Marty Šimečkové. „Ministerstvo vnitra pod vedení Matúše Šutaje Eštoka (Hlas) tak zapracovalo do nových cestovních dokladů prvek, z něhož se může stát jedna z nejneobvyklejších propagací jeho úhlavního politického oponenta, lídra Progresivního Slovenska, Michala Šimečky,“ konstatoval list.

Ministr vnitra a předseda strany Hlas Šutaj Eštok na rodinu Šimečky často útočí a nyní zařídil, že tisíce Slováků budou cestovat po světě se vzpomínkou na rodinu opozičního politika.

Politici vládní koalice tvrdí, že Šimečkova rodina využívala ve svůj prospěch státní dotace. To byl hlavní argument při zářijovém odvolávání Šimečky z postu místopředsedy slovenského parlamentu. Bylo to vůbec poprvé v historii samostatné Slovenské republiky, kdy vládní koalice zbavila představitele opozice funkce místopředsedy parlamentu.

Rusko je krásné, moudré a vyspělé. Ficův europoslanec natočil v Moskvě děkovné video

Evropa

V uherském vězení

Michal Šimečka konstatoval, že v jejich rodině bylo už po generace přirozené veřejně sloužit a bojovat za to, aby se lidem na Slovensku žilo lépe. Už otec básníka Petra Belly patřil k významným slovenským obrozencům. „Aby mohly ve 40. letech 19. století vycházet Slovenské národní noviny, které se uherská vláda snažila potlačit, a žádala kauci, Jozef Pravoslav Bella přispěl z vlastních peněz. Za podporu národního hnutí byl v roce 1849 zadržen a tři čtvrtě roku vězněn v Debrecíně,“ uvedl deník Sme.

Jozefův syn Peter se narodil V Liptovském Mikuláši, hrával v ochotnickém divadle, pro které psal kuplety a básně. Většinu života prožil v Budíně, kde napsal i zmíněnou báseň Aká si mi krásna, kterou poté zhudebnil Eugen Suchoň. Bella byl aktivním členem Slovenského spolku.

„Pan Šutaj Eštok je takový ´národovec´, že o tomto kontextu zřejmě ani netuší,“ reagoval Michal Šimečka. Opoziční lídr konstatoval, že činnost jeho rodiny se v minulosti nelíbila uherské mocnosti, fašistům a estébákům, takže ho nepřekvapuje, že se nelíbí ani lidem jako jsou premiér Robert Fico, předseda vládní Slovenské národní strany Andrej Danko a Šutaj Eštok.

Problém s ornamenty

V nových slovenských pasech jsou rovněž ornamenty, které mají podle Šutaje Eštoka podpořit slovenskou národní hrdost. Stylizované lidové ornamenty pak vydává za ornamenty z dřevěnic ve slovenské obci Čičmany. Tamní folkloristka Zuzana Tajek Piešová však upozornila, že vzory v pasech neodpovídají originálu, navíc nápadně připomínají vzory, které nabízí ve fotobankách polská grafička Agnieszka Murphy, která se čičmanskými vzory pouze inspirovala.

Foto: FB Slovenský folklór bez fejku

Ornamenty ve slovenských pasech

Nové slovenské cestovní pasy obsahují rovněž vyobrazení osmi krajských měst a stejný počet slovenských kulturních památek zapsaných v seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Slovenský trapas: Nové vlastenecké pasy obsahují ornamenty z Polska. Stažené z internetu

Evropa

Výběr článků

Načítám