Hlavní obsah

Norsko vydalo zatykač na muže zapleteného do prodeje pagerů Hizballáhu

Oslo

Norská policie vydala mezinárodní zatykač na muže norsko-indického původu, který je spojován s prodejem pagerů libanonskému šíitskému hnutí Hizballáh, jež minulý týden explodovaly a zabily v Libanonu nejméně 39 lidí a přes dalších 3700 zranily. Uvedla to ve čtvrtek agentura Reuters.

Záběry na vybuchlé pageryVideo: Reuters

Článek

Devětatřicetiletý Rinson Jose zmizel minulý týden během pracovní cesty do USA. Jose je zakladatelem bulharské společnosti, která byla údajně součástí dodavatelského řetězce, jehož prostřednictvím Hizballáh pagery nakoupil.

„Ve středu obdržel policejní okrsek v Oslu oznámení o pohřešované osobě v souvislosti s případem prodeje pagerů. V souvislosti s tím jsme vydali mezinárodní zatykač,“ uvedla norská policie.

Podle agentury AFP založil Jose v dubnu 2022 firmu Norta Global, registrovanou v bytovém domě v Sofii. Podle zjištění bulharských médií z daňového přiznání měla společnost loni obrat asi 650 000 eur (16,3 milionu Kč) za poradenské služby klientům mimo EU. Norská tajná služba agentuře Reuters sdělila, že situaci sleduje, a odmítla věc dál komentovat.

Připravte se na pozemní invazi do Libanonu, vyzval vojáky šéf izraelské armády

Blízký a Střední východ

Jose se k prodeji pagerů odmítl vyjádřit, když byl minulou středu 18. září zastižen telefonicky; když dostal otázku týkající se bulharského podniku, zavěsil. Na opakované telefonáty a textové zprávy neodpovídal, píše agentura Reuters. Jeho norský zaměstnavatel, společnost DN Media Group, uvedl, že Jose 17. září odjel na konferenci do Bostonu a od 18. září se mu společnost nemohla dovolat.

Sérii explozí komunikačních zařízení z minulého týdne v Libanonu, která cílila na členy hnutí Hizballáh, odsoudil i vysoký komisař OSN. K výbuchům pagerů a vysílaček se nikdo nepřihlásil, Hizballáh i libanonská vláda je ale připsaly Izraeli. Libanonská diplomacie je označila za „teroristickou agresi“ a „porušení mezinárodního humanitárního práva“.

Expert: Exploze pagerů Hizballáhu je majstrštyk

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám