Hlavní obsah

Norsko, Irsko a Španělsko uznaly Palestinu jako nezávislý stát

Aktualizováno

Trojice evropských zemí v úterý 28. května uznala Palestinu jako nezávislý stát. Představitelé Norska, Irska a Španělska ve svém prohlášení uvedli, že dvoustátní řešení vidí jako jediné možné východisko konfliktu na Blízkém východě.

Foto: Profimedia.cz

Předseda irské vlády Simon Harris

Článek

Koordinované rozhodnutí uznat nezávislost Palestiny avizovaly země minulý týden. V úterý pak vešlo v platnost.

V Irsku tak například nad irským parlamentem zavlála palestinská vlajka společně s dalšími vlajkami států, které ostrovní země uznává. Jednání ohledně prohlášení tohoto kroku byly v tamním parlamentu na úterek vyhrazeny čtyři hodiny. Irsko rovněž povýší svůj zastupitelský úřad v Ramaláhu na velvyslanectví.

Španělský premiér Pedro Sánchez specifikoval, že konkrétně Španělsko uznává sjednocenou Palestinu, tedy Západní břeh i Pásmo Gazy, pod autoritou Palestinské národní správy a s východním Jeruzalémem jako hlavním městem. Jakékoliv změny hranic mezi Palestinou a Izraelem pak Španělsko uzná pouze v případě, že se na něm shodnou obě strany.

Rozhodnutí uznat Palestinu vyvolalo ostré reakce. „Irsko, Norsko a Španělsko oznamují, že uznávají stát Palestina,“ uvedl minulý týden na tiskové konferenci předseda irské vlády Simon Harris.

Izrael v reakci na to povolal své velvyslance z Osla, Dublinu a Madridu zpět domů na konzultace. Ministr zahraničí Jisra’el Kac krok těchto tří zemí odsoudil. „Premiére Sánchezi, když… uznáváte Palestinský stát, pak se podílíte na podněcování genocidy židovského lidu a válečných zločinech,“ vzkázal Kac španělskému premiérovi na platformě X.

Kromě Palestinské samosprávy pak naopak uvítalo toto rozhodnutí i teroristické hnutí Hamás. To i navzdory tomu, že norský premiér Jonas Gahr Støre tvrdí, že dvojstátní řešení jde proti tomu, co Hamás chce, což je vymýcení Izraele.

V rámci EU uznání Palestiny plánují ještě Slovinsko a Malta. Naznačila jej také Belgie. Jedinou členskou zemí EU, která do dnešního dne uznala státnost Palestiny, bylo Švédsko, které tak učinilo v roce 2014. V rámci OSN nyní Palestinu uznává 146 ze 193 členských zemí.

Terorismus se vyplácí, zlobí se Izrael. Stahuje velvyslance z Norska, Irska a Španělska

Blízký a Střední východ
Související témata:

Výběr článků

Načítám