Hlavní obsah

Norové u hranic s Ruskem naměřili zvýšenou radiaci

Norský úřad pro radiační a jadernou bezpečnost (DSA) naměřil u hranic s Ruskem vyšší koncentraci radioaktivního Cesia-137. Informuje o tom norský server The Barents Observer, podle něhož je důvod zvýšené koncentrace prozatím neznámý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Norové vyšší koncentraci Cesia-137, které vzniká jako produkt štěpení jader uranu-235 a jiných štěpitelných nuklidů v jaderných reaktorech a jaderných zbraních, naměřili na dvou místech: na hoře Viksjøfjell a v obci Svanhovd, která se nachází v bezprostřední blízkosti ruských hranic.

„Úroveň je zjevně vyšší než obvykle, ale nepředstavuje žádné riziko pro lidi ani životní prostředí,“ sdělil norskému listu Bredo Møller z jednotky havarijní připravenosti DSA.

Møller dále uvedl, že DSA provede v následujících dnech další analýzy. „Nepřekvapí nás, pokud budou další měření na stejné úrovni, jakou jsme zaznamenali teď,“ sdělil.

Uprchlý ukrajinský exposlanec se stal v Rusku senátorem

Válka na Ukrajině

Burevestnik, nebo zbytky po Černobylu?

Nikdo prozatím neví, proč se u hranic s Ruskem objevila vyšší koncentrace Cesia-137. Møller nicméně uvedl, že by to mohlo být kvůli lesním požárům. V přírodě totiž stále lze měřit spad z černobylské havárie z roku 1986. Když hoří staré stromy, může se tak radioaktivita znovu dostat do vzduchu a vítr ji může rozfoukat po okolí.

Další teorie je spojena s ruským Rosatomem, který blízko norských hranic na souostroví Nová země testuje ruské řízené střely s plochou dráhou letu s jaderným pohonem Burevestnik. Předpokládá se, že tyto střely mají otevřené chlazení minireaktoru, čímž by se vyšší koncentrace Cesia-137 dala také vysvětlit.

Ruský exilový list The Moscow Times uvedl, že Rusové Burevestnik testovali dohromady 13×, jedenáct z těchto pokusů bylo neúspěšných. V roce 2019 se do Barentsova moře zřítila jedna z těchto střel a během mise na její vyzvednutí došlo k výbuchu, který zabil sedm lidí včetně vědců z ruského jaderného centra ve městě Sarov.

Zelenského vítězný plán má zahrnovat i zmrazení konfliktu na frontové linii, tvrdí Bild. Ukrajinci to popírají

Válka na Ukrajině
Související témata:

Výběr článků

Načítám