Hlavní obsah

Noční recitál střední školy. Zahájení olympiády přijal svět s rozpaky

Paříž

Za odvahu uspořádat zahajovací ceremoniál olympiády v Paříži mimo oficiální stadion sklidili Francouzi hodně kritiky a jen málo chvály. Podle australského portálu news.com „hry zahájilo něco, co připomínalo noční recitál střední školy“ se sportovci na lodích. Stanice BCC ale uvedla, že byla pařížská olympiáda zahájena ve „velkolepém stylu“. „Klobouk dolů před Francouzi, že zkusili něco tak ambiciózního,“ řekl návštěvník z Irska. Podle listu The Guardian je to asi nejpozitivnější vyjádření k zahajovacímu ceremoniálu, které se jeho reportérům podařilo zaznamenat.

Foto: Hu Huhu, Reuters

Jednotlivé výpravy během zahájené olympiády připlouvaly na lodích po Seině.

Článek

„Bylo to mokré, části toho byly divné, hodně z toho bylo krásné a všechno to bylo opravdu nezapomenutelné,“ zhodnotila pařížské zahájení stanice CNN. Podle ní se „na ceremoniál bude hodně dlouho vzpomínat, ale nejspíš trochu jinak, než si organizátoři přáli,“ poznamenala.

Ohromili svět?

„Všechny zvěsti o zahajovacím ceremoniálu slibovaly, že podívaná za 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun) ohromí celý svět. Bohužel svět viděl něco úplně jiného,“ uvedl portál news.com. „Pařížské hry byly oficiálně zahájeny něčím, co připomínalo noční recitál střední školy s poněkud zastíněnými sportovci na lodích,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Lady Gaga během vystoupení na zahájení olympiády v Paříži

„Opravdu bych býval chtěl, aby ta věc s loďmi fungovala, ale buďme upřímní – nefungovalo to. Divné záběry kamer, nedostatek atmosféry,“ komentoval podle news.com zahajovací ceremoniál britský televizní producent Jason Reid.

Olympijské hry začaly netradičně na řece, oheň se vznáší v balonu nad městem

Evropa

Svou dávku kritiky schytali i účinkující umělci. Katastrofa podle portálu začala už zahajovacím vystoupením Lady Gaga. „Výkon Gagy na olympijském ceremoniálu bylo to nejhorší, co jsem viděl od show Britney Spears na MTV v roce 2007,“ citoval news.com komentář jednoho z diváků pod článkem o zahajovacím ceremoniálu.

Podle agentury AP snese přísné hodnocení „jedině horkovzdušný balon, který vynesl na deštivou oblohu olympijský oheň a zpěvačka Céline Dion, která v blyštivých šatech zpívala z Eiffelovy věže Hymne à l’amour (Hymnu na lásku) od slavné francouzské šansoniérky Édith Piaf.

Za ty peníze trochu málo

Organizátoři podle AP připustili, že počasí je donutilo zrušit některé prvky show považované v silném dešti za příliš nebezpečné.

Foto: Mike Blake, Reuters

Zapálení pařížského olympijského ohně na horkovzdušném balonu

„Paříž měla v rukávu spoustu es. Eiffelova věž pod mraky, katedrálu Notre Dame, obnovenou po požáru v roce 2019, muzeum Louvre a další ikonické památky,“ připomněla agentura. Mnohým divákům to ale podle ní nestačilo. „Paříž je krásná, to ano,“ řekl podle AP Tony Gawne z Texasu, který přijel na zahájení olympiády se svou ženou. „Když ale utratíte 6000 dolarů (140 000 korun) za dva lístky, je to trochu málo,“ dodal.

Podle listu The Guardian zahajovací ceremoniál také velmi negativně poznamenaly zmatky kolem přístupu do různých fan zón. Kdo neměl správný QR kód, který požadovala ostraha příslušné oblasti, většinou jen bloudil. Dobrovolníci také nedokázali lidem říct, kde najdou velkou obrazovku, na níž by mohli zahájení sledovat. Například gigantická obrazovka po celé délce Centre Pompidou ukazovala pouze reklamu na Nike.

Podle listu mezi lidmi na místě „chyběla atmosféra“. Alan Mahoney, který přijel do Paříže z Irska, ale „smekal klobouk“ před organizátory za odvahu zkusit něco tak ambiciózního.

Chválila i stanice BBC. Podle ní byla pařížská olympiáda zahájena ve „velkolepém stylu“, kdy tisíce sportovců „pluly po Seině kolem živých umělců na mostech, březích i střechách budov kolem řeky“. Jediným „kazem na kráse“ byl podle BBC liják, který čtyřhodinové zahájení smáčel, s tím se ale nedá nic dělat, jak každý ví.

Anketa

Líbilo se vám slavnostní zahájení LOH 2024?
Ano
25,2 %
Ne
60,9 %
Nezajímá mě to
13,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11293 čtenářů.

FOTO: Zahájení olympijských her v Paříži

Evropa

Redakce Sport.cz po celou dobu letních olympijských her v Paříži 2024 přinášela veškeré informace, novinky, zpravodajství i online reportáže.

Výběr článků

Načítám