Hlavní obsah

Nizozemští policisté odmítají střežit židovské památky. Prý mají morální dilema

Někteří příslušníci nizozemské policie se ohradili vůči povinnosti střežit židovské památky, největší pozdvižení vyvolaly přípravy na řízení bezpečnosti v muzeu holokaustu. S odkazem na týdeník Nieuw Israëlisch Weekblad (NIW), který hovořil se dvěma členy tamní policie, o tom informuje list The Jerusalem Post.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Konflikt, který se vyvíjí na Blízkém východě, podle výpovědí členů nizozemské policie ovlivňuje jejich práci jako kolektivu při každodenních povinnostech. V rozhovoru pro židovsko-nizozemský týdeník NIW o situaci promluvili dva policejní veteráni Židovské policejní sítě, která funguje jako speciální jednotka v rámci nizozemské policie. Uvedli, že jsou znepokojeni zjevnými změnami ve sboru, píše list The Jerusalem Post

„Jsou kolegové, kteří se nechtějí účastnit akcí týkajících se židovských památek,“ uvedli v rozhovoru členové tamní policie Marcel de Weerd a Michel Theeboom. „Mluví o morálních dilematech a já vidím, že mají tendenci ustupovat z některých pracovních úkolů. To by skutečně znamenalo začátek konce,“ prohlásil Theeboom.

Celý incident si převzal Nizozemský deník De Telegraaf, pro který Theeboom dále uvedl, že někteří kolegové nechtěli být nasazeni v nizozemském Národním muzeu holokaustu v Amsterdamu a při svých službách odmítali v muzeu dostupné jídlo a nápoje.

„Jsou tu, jdou k nám.“ Oběti hrdlořezů z Hamásu měly jen minuty, aby se v esemeskách rozloučily s blízkými

Blízký a Střední východ

„Mezi členy dochází k rostoucí polarizaci“

„Vidíme, že vedení s tím bojuje. Zejména nyní, v souvislosti s konfliktem na Blízkém východě, hrozí, že se vzdálíme od toho, za čím bychom měli jako kolektiv stát. Musíme o tom mezi sebou neustále diskutovat,“ uvedl k situaci de Weerd. Prohlásil také, že mnoho mladších policistů, s nimiž se setkal, nezná historii země, včetně role policie ve druhé světové válce.

Někteří nizozemští policisté podle nich mají morální dilema chránit židovské objekty kvůli konfliktům v Gaze a Libanonu, kde izraelská armáda zasahuje poté, co byl Izrael z obou zemí napaden. Problém je podle nich především v tom, že policejní síly se k těmto požadavkům nestaví kriticky a ustupují jim.

Mireille Beentjesová, mluvčí policejního sboru, uvedla pro De Telegraaf, že morální námitky členů bere policie v úvahu. Připustila ale, že v tomto ohledu „neexistují žádná přísná pravidla“. Jako příklad uvedla demonstrace, při nichž docházelo k pálení koránů, kam odmítalo vyjet více členů policie.

„Našim kolegům nasloucháme, ale pokud jde o naléhavý úkol, budou nasazeni, ať chtějí, nebo ne,“ řekla. „Očekává se, že se budou chovat profesionálně, bezpečnost lidí je naší nejvyšší prioritou,“ dodala.

Jinak nereaguje ani další z člen policie Koen Simmers. „Morální výhrady mohou existovat a jsou vyjadřovány, ale pokud nejste připraveni chránit všechny, pak jste si vybrali špatnou práci,“ uvedl.

Izraelská armáda zveřejnila nové záběry útoku Hamásu na kibuc Re'im

Zbytečná válka
Související témata:

Výběr článků

Načítám