Hlavní obsah

Nizozemský premiér zakázal mobilní zařízení na jednáních vlády

Nový nizozemský premiér Dick Schoof, což je bývalý šéf tajné služby, zakázal používání mobilních komunikačních zařízení včetně mobilních telefonů na každotýdenních zasedáních vlády. Chce tak omezit hrozbu elektronických odposlechů, informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Dick Schoof

Článek

„Hrozba špionáže je věčná. Elektronická zařízení - telefon, iPad - jsou všechno malé mikrofony. Země se zajímají o rozhodování také v Nizozemsku, a tomu chceme předejít. Je to velmi jednoduché opatření - všechny telefony do sejfu,“ řekl Schoof.

Za Schoofova předchůdce Marka Rutteho mobilní telefony na schůzích kabinetu zakázány nebyly. Rutte opustil nizozemskou politiku po loňském vítězství radikálně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse v parlamentních volbách a na podzim stane v čele NATO. Schoofova úřednická vláda nastoupila v červenci.

„Možná mám s těmito věcmi trochu více zkušeností,“ řekl Schoof ke svému postoji k nebezpečí špionáže. „Takže pro mě to bylo naprosto přirozené opatření. A zjistil jsem, že všichni členové kabinetu skutečně okamžitě souhlasili,“ dodal Schoof.

Erik Akerboom, který nyní stojí v čele nizozemské zpravodajské služby, loni varoval před špionáží - například ze strany Číny - namířenou proti Nizozemsku a zvláště proti jeho sektoru vyspělých technologií. „Vidíme, že každý den se to snaží Nizozemsku krást,“ řekl Akerboom.

Čína vojensky pomáhá Rusku stále víc, vyvíjí s ním útočný dron a sdílí satelitní snímky

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám