Hlavní obsah

Nizozemci zavírají všechny Ukrajince, kteří přicestují letadlem

Nizozemský Imigrační a naturalizační úřad (IND) už měsíce vždy na několik dní zadrží ukrajinské uprchlíky, kteří do země přicestují letadlem. Důvodem má být změna situace, kdy Ukrajinci již necestují přímo z Ukrajiny, ale často i z jedné země do druhé. Informuje o tom list NL Times, podle něhož to ovšem neplatí pro ty, kteří do země přijedou vlakem nebo autem.

Foto: Profimedia.cz

Muž držící ukrajinský pas na letišti. Ilustrační foto

Článek

„Situace se změnila. Zatímco na začátku války přicházela většina Ukrajinců přímo ze země původu, nyní vidíme čím dál víc situací, kdy lidé cestují z jedné země do druhé,“ sdělil nizozemskému listu mluvčí imigračního úřadu.

Donedávna přitom ještě Ukrajinci přicházející do Nizozemska mohli okamžitě počítat s lůžkem v azylovém domě. Nyní jsou ti, kteří přicestují letadlem, nejprve na několik dní zadrženi a posléze IND zkoumá, zda mají nárok být přijati v Nizozemsku. Tato situace podle NL Times trvá již několik měsíců.

Úřad ovšem neuvedl, kolika Ukrajincům azyl neumožnil. Uprchlická organizace Vluchtelingenwerk, která má kancelář na amsterdamském letišti Schiphol, uvedla, že ví o jednom případu, kdy imigrační úřad měl pochybnosti o vstupu jednoho Ukrajince.

Ukrajina je na cestě k jednotné roamingové zóně s EU

Mobil

Všichni ostatní po zadržení mohli v zemi zůstat, což podle Martijna van der Lindena z organizace Vluchtelingenwerk dokazuje, že tento postup „nemá žádný smysl“ s tím, že pro Ukrajince se jedná o velmi emotivní záležitost.

Nový postup nizozemského imigračního úřadu počítá s tím, že všichni cizinci, kteří se na letišti hlásí jako žadatelé o azyl, jsou zadrženi. IND totiž prověřuje, zda se jednotlivec nedopustil válečných zločinů nebo zda neexistují náznaky, že by mohl představovat hrozbu pro národní bezpečnost.

„Umíme si představit, že někteří Ukrajinci jsou vyšetřováni například s ohledem na ruské dezinformace,“ uvedla Galina Cornerlisseová, profesorka právnické fakulty z univerzity Vrije Universiteit Amsterdam. „Řízení na hranicích je k tomu vhodným nástrojem, pokud k tomu v konkrétním případě existují indicie,“ dodala. Podle ní ale neexistuje žádný důvod, proč by měl imigrační úřad zadržovat všechny Ukrajince.

Carolus Grütters, výzkumný pracovník Centra pro migrační právo na Radboudově univerzitě v Nijmegenu, rovněž řekl listu, že „neexistuje žádný důvod“ pro zadržení každého Ukrajince. „Pokud můžete prokázat, že jste Ukrajinec, máte automaticky přístup do Nizozemska,“ řekl.

Grütters to řekl v souvislosti s tím, že od února 2022, kdy Rusko zahájilo útočnou válku proti Ukrajině, mohou Ukrajinci volně cestovat po Evropě a mají právo na přístřeší, péči a práci. Tyto podmínky jsou stanoveny ve směrnici o dočasné ochraně, která byla nedávno prodloužena do 4. března 2026.

Ukrajina a Moldavsko se přiblížily přístupovým jednáním s EU

Evropa

Výběr článků

Načítám