Hlavní obsah

Neunesl tíhu hněvu. Atentátník Cintula má ve své knize pochopení pro masového vraha

Jednasedmdesátiletý Juraj Cintula, který ve středu spáchal atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a vážně ho zranil, se v minulosti ztotožňoval s názory extremisty Mariana Kotleby. Zastával se rovněž masového vraha Ľubomíra Harmana, který v roce 2010 v Bratislavě zmasakroval své romské sousedy.

Foto: ČTK/AP

Juraj Cintula po zadržení na místě činu

Článek

Web news.refresher.sk si posvítil na knihu napsanou Cintulou s názvem Efata o Cikánech a Romech, ve které autor ze svého pohledu řešil romskou problematiku a odhalil tak své radikální názory na tuto menšinu.

Knihu vydal v roce 2015. Z obsahu je jasné, že tehdy souhlasil s volebním programem Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby a vyjadřoval v ní sympatie k masovému vrahu Harmanovi.

Když selhává stát

V knize se autor opakovaně zamýšlí nad tím, jak má jednat jednotlivec v případě, že selhává stát. Domnívá se, že je pochopitelné, pokud se lidé v případě nespokojenosti rozhodnou pro radikální řešení.

Pachatel se radikalizoval v posledních měsících, řekl Kaliňák k atentátníkovi

Evropa

„Radikalismus, extremismus, neonacionalismus, anarchie, revanšismus, avanturismus jsou z toho důvodu produkty i málo zodpovědného státu,“ píše podle webu Cintula ve své knize.

Cintula s Kotlebou souhlasil v tom, že Romům by se neměly vyplácet sociální dávky, a souhlasil s jeho vyjádřeními o „cikánských příživnících“.

Masový vrah Harman podle Cintuly nebyl šíleným vrahem. „Právě naopak, byl to muž, který už neunesl tíhu hněvu, kterou s sebou v životě nesl,“ píše autor knihy. „Vyhlásili ho za šílence, ale on šílencem nebyl, on už neunesl břímě,“ dodal Cintula.

Atentátníka na Fica natočili na protivládních demonstracích

Evropa

Kde je slovenský Breivik?

Harman v roce 2010 v bratislavské čtvrti Devínská Nová Ves samopalem vystřílel své sousedy romského původu a pak střílel i na ulici před domem. Poté spáchal sebevraždu.

Cintula sice uznává, že Harman byl vrah, ale opakovaně ho omlouvá a obhajuje. „Dnes ještě nikdo nedá záruku, že se takováto nebo velmi podobná situace nezopakuje,“ píše v knize z roku 2015.

„Kde je slovenský Breivik? Ještě se nenarodil? A co když ano. Kde jsou provazy, na nichž by viseli vystrašení, dosud se usmívající zodpovědní? Ještě je nikdo nevyrobil? Ale vyrobil. Jenže rozumný člověk by je nikdy neměl použít. Kdo je ještě rozumný ve světě permanentního násilí?“ klade si otázku Cintula.

Nožík mám nabroušený. Šéf Jednoty důchodců popsal, jak mu atentátník vyhrožoval

Evropa

Výběr článků

Načítám