Hlavní obsah

Nestyďte se učit od Američanů, vyzval šéf ruské republiky Sacha

Šéf ruské dálněvýchodní republiky Sacha (Jakutsko) Ajsen Nikolajev vyzval státní zaměstnance, aby se „nestyděli“ za studium na amerických univerzitách. Označil to za příležitost, jak se „učit od protivníků“ a zlepšit věci v Rusku. Nikolajev rovněž dodal, že již dříve vyslal několik svých podřízených na studium Massachusettského technologického institutu v Bostonu.

Foto: Profimedia.cz

Arsen Nikolajev

Článek

„Poslal jsem tým, který se zabývá kreativním průmyslem, na studium Massachusettského technologického institutu. Studovali v Bostonu,“ prohlásil podle ruského webu RBK Nikolajev na Východním ekonomickém fóru ve Vladivostoku.

„Říkám jim Bostonská osmička. Vždycky jsem říkal: Nestyďte se jít studovat, i k našim protivníkům, pokud jste se sami nenaučili dělat to lépe. Musíte se učit a pokračovat ve zlepšování,“ dodal.

Nikolajev přitom zatím mluvil především o jakutské kinematografii, která je v posledních letech i díky místním pobídkám na vzestupu.

Ruští školáci si v kvízu upevňují znalosti z rozhovoru Putina s Carlsonem

Evropa

S univerzitami ve Spojených státech má zkušenost vícero ruských prominentů. Za všechny lze jmenovat třeba známého moderátora a prokremelského propagandistu Vladimira Solovjova. Ten v 90. letech dokonce na Alabamské univerzitě v Huntsville učil ekonomii.

Studium v zámoří je teď problém

Nikolajevovo doporučení Rusům studovat ve Spojených státech je ovšem v současné době problematické. Od invaze na Ukrajinu zahájené v únoru 2022 označilo Rusko několik západních univerzit a výměnných programů vedených USA za „nežádoucí“, takže Rusové by mohli za takové studium ve vlasti čelit trestnímu stíhání, podotýká ruský exilový web The Moscow Times.

Řadě ruských představitelů bylo také zakázáno cestovat do zahraničí kvůli obavám, že by se jejich prostřednictvím mohly cizí mocnosti dostat k citlivým informacím, napsala už dříve tento rok agentura Reuters.

Velvyslanectví Spojených států v Moskvě navíc už v roce 2021 zastavilo vydávání turistických, pracovních, studentských a jiných nepřistěhovaleckých víz, což Rusy nutí žádat o tato víza na amerických velvyslanectvích ve třetích zemích.

Ruský student vyhozený z prestižní školy byl znovu přijat – díky otci ve válce

Válka na Ukrajině
Související témata:
Republika Sacha

Související články

Výběr článků

Načítám