Hlavní obsah

Nestanovili jsme limity. Finsku nevadí, když Ukrajina použije jeho zbraně na ruském území

Další evropskou zemí, která umožnila Kyjevu použít zbraně z jejích dodávek k útokům na ruské území, je Finsko. Napsala to ve středu agentura RBK-Ukrajina s odvoláním na finský zpravodajský portál Uusi Suomi.

Foto: Profimedia.cz

Elina Valtonenová, finská ministryně zahraničí

Článek

Podle finské ministryně zahraničních věcí Eliny Valtonenové může země podstupující obrannou válku zasáhnout vojenské cíle na území agresora, pokud je to nutné pro její sebeobranu.

Použití západních zbraní při úderech proti Rusku se stalo tématem poté, co generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyzval členské státy, aby zrušily omezení, která se na ně vztahují.

„Finsko nestanovilo konkrétní limity své materiální pomoci Ukrajině, ale předpokládá, že materiál bude použit v souladu s mezinárodním právem. Rusko vede na Ukrajině nezákonnou útočnou válku a Ukrajina má podle článku 51 Charty OSN právo na sebeobranu. To zahrnuje údery proti vojenským cílům na území agresora, které jsou nezbytné pro sebeobranu,“ sdělila Valtonenová.

Země NATO jsou ale v této otázce rozděleny. Zatímco USA a Německo použití vlastních zbraní proti Rusku povolit nechtějí, oficiální představitelé Británie, Francie, Švédska, Česka, Polska, Estonska, Litvy, Lotyšska, Nizozemska, Kanady a nově také Finska již Kyjev v této otázce verbálně podpořili, shrnula RBK-Ukrajina.

Víme, jak reagovat, vzkázal Peskov k použití západních zbraní na území Ruska

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám