Hlavní obsah

Nepil jsem, nekouřil jsem. Polskému exministrovi s rakovinou nedávají lékaři velké šance na přežití

Zdravotní stav třiapadesátiletého Zbygniewa Ziobra, do konce loňského roku polského ministra spravedlnosti a generálního prokurátora, kterému byla před sedmi měsíci diagnostikována rakovina jícnu, se v posledních dnech výrazně zhoršil.

Foto: Profimedia.cz

Zbigniew Ziobro na snímku z loňského listopadu, kdy ještě v Polsku vykonával funkci ministra spravedlnosti a generálního prokurátora

Článek

„Lékaři mi nedávají velké šance na přežití…,“ řekl v rozhovoru pro Super Express. Popsal také příznaky tohoto závažného zhoubného onemocnění a vyzval Poláky, aby nepodceňovali pravidelné preventivní zdravotní prohlídky.

Ziobro, který po loňských říjnových parlamentních volbách opustil polskou politiku, listu řekl: „Nepil jsem, nekouřil jsem, sportoval jsem a ani ve snu mě nenapadlo myslet na nějakou rakovinu. Navíc ta moje se těžko diagnostikuje a bohužel se z ní vyklubal pekelný protivník.“

Na tohle se nedá připravit

V polovině března zveřejnil na svém účtu na síti X fotografii z nemocnice a apeloval na veřejnost, aby nepodceňovala prevenci. „Dostal jsem výsledky histopatologického testu. Otevřel jsem obálku a četl: zhoubný nádor jícnu. Rakovina! Těsně před vstupem do pléna jsem zadal do vyhledávače Google frázi „zhoubný nádor jícnu, prognóza“ a viděl… verdikt: 90-95 procent nemocných zemře! Na tohle se nedá připravit,“ napsal tehdy s tím, že vyšetření dále ukázalo metastázy v žaludku.

Bojuji, jak nejvíc mohu

Zbygniew Ziobro, který je zároveň předsedou strany Suverénní Polsko, má za sebou chemoterapii, jednu komplikovanou operaci a další ho zřejmě teprve čeká.

V rozhovoru s novináři se netajil tím, že podle lékařů je jeho prognóza na vyléčení špatná, ale dodal: „Bojuji s nemocí, jak nejvíc mohu, protože chci žít pro svou rodinu, pro svého třináctiletého a devítiletého syna. Věřte mi, že zdraví je důležitější než kariéra, peníze a prestiž,“ řekl Ziobro.

Neopakujte mou chybu, varuje bývalý polský ministr. Trpí rakovinou

Evropa

Časté pálení žáhy zvyšuje riziko rakoviny jícnu a hrtanu

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám