Hlavní obsah

Německou opozici povede do parlamentních voleb Friedrich Merz

Německou opoziční konzervativní unii CDU/CSU povede příští rok do parlamentních voleb předseda CDU Friedrich Merz. Pokud unie uspěje, příštím kancléřem by se mohl stát právě Merz. Jeho největší rival, bavorský premiér a předseda sesterské strany CSU Markus Söder v boji o post lídra ustoupil.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Bavorský premiér Markus Söder (vpravo) a Friedrich Merz (vlevo)

Článek

„Otázka K (kancléř, pozn. redakce) je rozhodnuta. Kandidátku povede Friedrich Merz. Jsem v pohodě a výslovně ho podporuji,“ prohlásil Söder. Současně tvrdí, že se nebude opakovat rok 2021, kdy mezi sebou strany CDU a CSU vedly tvrdé boje, což škodilo tehdejšímu lídrovi kandidátky Arminu Laschetovi.

Söder během tiskové konference několikrát zdůraznil, že stojí za Merzem na sto procent. Rozhodnutí podle svých slov akceptuje a „ne se skřípáním zubů“.

Takhle ne. Jednání německé vlády s opozicí o migraci zkrachovala

Evropa

Šéf CSU chce „dát Německo zpět do pořádku“. Opravit to, co současná vláda rozbila. CDU/CSU má jediný cíl, a to „vyměnit nynější kabinet a přivést Německo zpět do formy“. „Společně to rozjedeme,“ řekl Söder.

Němečtí sociální demokraté neztráceli čas a Merze ostře kritizovali. Podle nich se CDU/CSU„rozhodla pro politický včerejšek“, tweetoval politik SPD Achim Post.

CDU/CSU by podle současných průzkumů mohla volby, které se uskuteční příští rok v září, vyhrát se ziskem přes 30 procent. Merz by se tak mohl stát příštím německým kancléřem. Volby do Spolkového sněmu se v Německu uskuteční příští září.

Německo spustilo kontroly na celé pozemní hranici

Evropa

Výběr článků

Načítám