Hlavní obsah

Německo zavádí kontroly na všech pozemních hranicích

Aktualizováno

Německo zavádí na všech svých pozemních hranicích kontroly. Začít mají od 16. září a zpočátku by měly trvat šest měsíců. Spolková vláda chce tímto způsobem omezit nelegální migraci a zvýšit bezpečnost, píše web týdeníku Focus, jehož informace později odpoledne potvrdila ministryně vnitra Nancy Faeserová (SPD).

Foto: Novinky

Kontroly na německých hranicích

Článek

Spolková vláda podle jejích slov vyvinula rovněž model pro „efektivní odmítání migrantů na hranicích, které bude v souladu s evropským právem“. O záměru zavést kontroly na všech pozemních hranicích Faeserová už Evropskou komisi informovala.

Kontroly by se podle ní měly zpřísnit a měly by se provádět v koordinaci se sousedními zeměmi. „Pendleři by měli být postiženi co nejméně,“ řekla ministryně.

Rakouský ministr vnitra Gerhard Karner (ÖVP) už oznámil, že alpská země nepřevezme žádného migranta, kterého na svých hranicích Německo odmítne. „Rakousko nebude přijímat osoby, které budou Německem odmítnuty. Tam není žádný manévrovací prostor,“ řekl ministr.

Drtivá většina podezřelých z hromadných znásilnění na západě Německa má cizí původ

Evropa

Německo už od roku 2015 kontroluje hranice s Rakouskem a od loňského října také s Českem, Polskem a Švýcarskem. Do konce září byly naplánovány dočasné kontroly hranice s Francií kvůli olympiádě a paralympiádě.

Bavorský premiér Markus Söder (CSU) vyzval spolkovou vládu k opatřením, která by snížila počet přijatých žádostí o azyl na méně než 100 tisíc ročně. Jeho výzvu podpořil i předseda nejmenší vládní strany FDP Christian Lindner.

Německo je podle Södera následky migrace a integrací „přetížené“.

Podle německých statistik podali cizinci v Německu do konce července zhruba 153 tisíc žádostí o azyl, do konce roku by to mohlo být až 263 tisíc. V loňském roce bylo 352 tisíc žádostí.

Německo je ohledně migrantů na hranici svých možností, řekl Novinkám bavorský ministr vnitra

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám