Hlavní obsah

Německo má první případ nákazy novou variantou opičích neštovic

Německo má první případ nákazy viru, který vyvolává nemoc mpox, což jsou opičí neštovice, hlásí Institut Roberta Kocha. Pacient se nakazil v zahraničí. Podle odborníků se v Německu „nepředpokládá zvýšené riziko“ nákazy, píše web týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Vir opičích neštovic

Článek

„Dne 18. 10. 2024 byla v Německu zjištěna infekce mpox novým kladem Ib, který byl získán v zahraničí,“ uvádí se v prohlášení institutu. Odborníci nepředpokládají, že by výskyt onemocnění ohrožoval zdraví populace.

„Nelze očekávat, že se mpox v krátkodobém nebo střednědobém horizontu rozšíří v Německu. Naštěstí se viry pravých neštovic mění velmi pomalu. To znamená, že pokud přenos probíhá pouze kontaktem s kůží, je v této zemi relativně snadné nemoc potlačit. I když se nakažená osoba objeví, může být rychle izolována a tím se zabrání šíření nemoci,“ uvedl virolog Klaus Stöhr.

Podobný vývoj jako na počátku pandemie koronaviru nehrozí. Nákaza se přenáší značně odlišně. Mpox je virové onemocnění, které se přenáší ze zvířat na člověka, ale také těsným fyzickým kontaktem s osobou nakaženou virem (během sexu, objímání, masáže, líbání). Sars-Cov-2 je značně nakažlivější, přenáší se hlavně drobnými kapénkami ve vzduchu, které se dostávají do dýchacích cest.

Afrika nemá v boji proti mpox dost peněz

Ekonomika

Mezi příznaky opičích neštovic patří pupínky, vyrážka nebo nějaký druh vřídků v oblasti genitálií nebo konečníku, stejně jako na jiných místech, jako jsou ruce, nohy, hrudník, obličej nebo ústa, uvádějí experti z institutu. Kožní změny mohou být velmi bolestivé, a navíc je doprovázejí obecné příznaky nemoci, jako je např. horečka, bolest hlavy, svalů, bolest zad, třes a vyčerpání. Příznaky se obvykle objevují čtyři až 21 dní po kontaktu s nemocnými lidmi. Terapie je primárně určena ke zmírnění příznaků.

Nakažení by si měli rány co nejvíce zakrýt oděvem nebo obvazy a být v izolaci. „Ta skončí, jakmile může být vyrážka v každodenním životě zakryta oděvem nebo obvazy nebo se vyrážka úplně zahojí a všechny strupy odpadnou,“ říká Stöhr. Podle institutu to může trvat až čtyři týdny.

Kongo zachvátila zmutovaná varianta opičích neštovic, hrozí rozšíření do zahraničí

Věda a školy

Každý, kdo měl kontakt s nakaženou osobou, to měl nahlásit na místním zdravotním oddělení a pozorovat se po dobu 21 dnů. „Během této doby je třeba se vyvarovat kontaktů,“ nabádají experti. Vakcíny na tuto chorobu jsou k dispozici. Očkování snižuje riziko propuknutí onemocnění a zmírňuje jeho průběh. Německá očkovací komise Stiko v současné době doporučuje očkování pouze určitým rizikovým skupinám.

Obavy panují kolem středoafrické varianty viru (clade I), protože se vyskytuje častěji než západoafrická varianta viru (clade IIb).

S nemocí mpox se v současnosti potýká 18 afrických zemí, nejvíce mrtvých hlásí Kongo. Nejnovější případy jsou hlášeny ze Zambie a Zimbabwe. Česko v posledních dvou letech zaznamenalo několik desítek případů starší varianty mpox zvané clade IIb.

FOTO: Opičí neštovice v Kongu. Pacienti si propichují puchýřky, aby si ulevili od bolesti

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám