Hlavní obsah

Německo je pro migranty magnetem. A nevábí je jenom štědré dávky

Německo je pro běžence doslova magnetem. Žádná jiná země Evropské unie nepřitahuje přistěhovalce tolik jako Spolková republika Německo, potvrzují to i nejnovější data Eurostatu spolu s německými azylovými statistikami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z databáze Eurostatu vyplývá, že v letech 2013 až 2022 přišlo do EU téměř 14,5 milionu cizinců. Z nich si necelých šest milionů (40 procent) vybralo jako cílovou zemi Německo.

V reálu to znamená, že 12,3 milionu obyvatel Spolkové republiky Německo jsou cizinci. To je 14,6 procenta populace, což je v rámci Evropské unie rekord, píše deník Bild.

„Německo je atraktivnější než jiné země EU, protože naše ekonomika si po dlouhou dobu vedla velmi dobře a měli jsme velmi nízkou nezaměstnanost,“ uvedl profesor Daniel Thym, odborník na azylovou problematiku z univerzity v Kostnici.

Pozastavit právo na azyl, zkrátit řízení? V Německu řeší, jak změnit přístup k migraci

Evropa

V Evropské unii bylo v loňském roce podáno přibližně 1,05 milionu prvožádostí o azyl, což je nejvyšší číslo od roku 2016. Většina žadatelů o azyl pochází ze Sýrie, Afghánistánu a Turecka. V Německu jich bylo podáno přibližně 329 tisíc prvožádostí, což je přibližně třetina. Ve Francii je to 15 procent, ve Španělsku a v Itálii kolem devíti procent.

Proč cizinci milují Německo?

Nepochybně jsou to štědré sociální dávky. Je to například sociální dávka ve výši 563 eur/měsíc (zhruba 13 tisíc korun) nebo platby podle zákona o dávkách pro žadatele o azyl ve výši 460 eur (10 600 korun).

Teoreticky se příspěvky mají vyplácet pouze do doby, než je o žádosti o azyl rozhodnuto (v průměru to trvá sedm měsíců). Kvůli soudním sporům (až 32 měsíců na jeden rozsudek) se však platební lhůta může protáhnout na měsíce, ale i roky.

„Sociální dávky samy o sobě nejsou rozhodující, co dělá z Německa pro migranty takový magnet,“ tvrdí Daniel Thym. Z jeho pohledu existují kromě dávek tři faktory, proč je Německo pro žadatele o azyl tak atraktivní.

Především je to slučování rodin. „V Německu už máme velké komunity, například z Afghánistánu,“ říká Thym. Dále to jsou podle jeho názoru dobré podmínky pro přijetí a také dobré pracovní vyhlídky.

Štědré i k odmítnutým

Německo je však velmi štědré i vůči odmítnutým žadatelům o azyl. „Německo nadále vyplácí sociální dávky těm, jejichž žádost již byla zamítnuta a kteří jsou nuceni opustit zemi,“ říká Thym.

A odmítnutí žadatelé jsou na tom podstatně lépe než ti, kteří jsou v řízení. Začíná se totiž o ně starat zdravotní pojišťovna a výše dávek pak odpovídá dávkám lidem se zákonným sociálním pojištěním.

„Azylové řízení je poměrně rychlé, jenže téměř všichni odmítnutí se proti rozhodnutí odvolají a soudní řízení trvá obvykle dva roky,“ popisuje Thym. Teprve po vyčerpání všech odvolání přichází povinnost zemi opustit.

Německá vláda chce usnadnit vyhošťování cizinců za schvalování terorismu

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám