Hlavní obsah

Německo je ohledně migrantů na hranici svých možností, řekl Novinkám bavorský ministr vnitra

Německo je už na hranici svých možností přijímat a integrovat migranty, řekl v rozhovoru pro Novinky bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU). Spolková vláda pod vedením kancléře Olafa Scholze (SPD) prý jen „slibuje, ale nekoná“. Z kontrol na hranicích s Českem není Herrmann nadšený, ale potrvají do doby, než se podaří zlepšit vnější ochranu hranic EU, která je podle jeho slov v „dezolátním stavu“.

Foto: Profimedia.cz

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann

Článek

Kriminalita, kdy pachatelé pocházejí z řad migrantů, v Bavorsku, Německu i v mnoha dalších evropských zemích exploduje. Nedostali jsme se už do bodu, kdy se situace vymkla kontrole?

Ne! Přestože jsme v Bavorsku v posledních letech zaznamenali výrazný nárůst počtu trestných činů spáchaných přistěhovalci, nedošlo k žádnému „explozivnímu“ nárůstu. Bezpečnostní situace v Bavorsku zůstává velmi dobrá. V celoněmeckém srovnání máme nejnižší kriminalitu a nejvyšší objasněnost. Naléhavě ale potřebujeme účinné a trvalé omezení nelegální migrace na evropské úrovni. Jsme na hranici schopnosti migranty absorbovat a integrovat.

Co může Bavorsko prakticky dělat pro bezpečnost svých občanů? Deportace, o jejichž nutnosti mnozí němečtí politici včetně kancléře Olafa Scholze hovoří, jsou za současného právního a politického stavu obtížné nebo téměř neproveditelné.

V posledních letech jsme v Bavorsku do bezpečnosti hodně investovali. Především jsme výrazně posílili bavorskou policii, a to nejen personálně, ale také jsme investovali do nejmodernějšího vybavení. Od roku 2008 do roku 2023 se početní stav bavorské policie navýšil o 8000. Do roku 2028 plánujeme zvýšit počet policistů o dalších 2000 na celkových zhruba 47 tisíc, což je nový rekord. Těžit z toho bude i bavorská pohraniční policie, která vznikla před šesti lety. Do roku 2028 plánujeme rozšířit stavy pohraniční policie o dalších 500 míst na celkových 1500. Že se nyní deportuje v minimální míře, jde na vrub nečinnosti spolkové vlády, která problémy neřeší. Dva příklady za všechny: Dosud chybějí dohody o navracení migrantů s důležitými zeměmi původu, a zadruhé, některé země stále nebyly klasifikovány jako bezpečné země původu.

Masakr v Solingenu je začátek, Německo čeká mnohem větší hrůza, varuje expert

Evropa

Mohla by se kauza Solingen stát bodem zlomu v řešení tohoto problému?

Spolková vláda sice přišla s některými konkrétními opatřeními, ale bohužel všechny důležité návrhy, po kterých roky voláme, přijaty nebyly. V minulosti mnoho věcí naslibovali, činy ale chyběly. Spolková vláda musí co nejrychleji připravit zásadní změnu azylové politiky.

Mělo by Německo změnit azylové právo? Jak ukazují aktuální statistiky, v Dánsku a Švédsku se přísnější přístup vyplácí. Vnímáte to také jako inspiraci pro Německo?

Musíme především jednat. To se týká například zmíněné klasifikace některých zemí jako bezpečných zemí původu. Řeč je především o Alžírsku, Maroku a Tunisku. Je to jednoduchý způsob, jak efektivně urychlit azylové řízení. Kromě toho musí spolková vláda urychleně přehodnotit plošnou doplňkovou ochranu pro Syřany. V současné době už není důvod, aby se ochrana automaticky poskytovala všem migrantům ze Sýrie, protože tato země už nečelí občanské válce. Životy civilistů tam už nejsou ve vážném ohrožení, jak nedávno rozhodl příslušný německý soud. Je také velmi důležité urychleně provést reformu evropského azylového práva, která by zahrnovala například zavedení azylových hraničních procedur a posílení ochrany vnějších hranic EU.

Bavorsko čelí náporu migrantů, kteří přicházejí přes Rakousko, ale také přes Českou republiku. Jak v tomto ohledu spolupracujete s českou policií?

Nelze spolehlivě předvídat, jak se bude vyvíjet nelegální migrace do Evropy a Německa. Předpokládáme ale, že migrační tlak bude velmi vysoký navzdory tomu, že počet migrantů byl v první polovině roku 2024 nižší než ve stejném období vloni. O to důležitější je mezinárodní spolupráce. S Českou republikou již řadu let velmi úzce spolupracujeme v boji proti přeshraniční kriminalitě, nelegální migraci, a především proti pašeráckým gangům. V politické rovině jsou pro mě velmi důležitá pravidelná setkání s mým českým protějškem. Letos v dubnu jsem se dohodl s ministrem vnitra Vítem Rakušanem na zesílené výměně informací mezi bavorskou policií a českou policií, pokud jde o pašerácké sítě. Spolupráce s českou policií je výborná. Společné centrum německo-české policejní a celní spolupráce Petrovice – Schwandorf je toho ukázkovým příkladem. Mimochodem, i policejní spolupráce s Rakouskem je výborná.

Scholz navštívil Solingen a znovu slíbil vyšší počet deportací

Evropa

Kritici tvrdí, že do Německa míří migranti hlavně kvůli sociálním dávkám, které jsou ve srovnání s jinými evropskými zeměmi mnohem štědřejší. Nenastal čas to změnit?

Jednoznačně si to myslím také. Roky se snažíme přimět spolkovou vládu, aby to změnila. Milníkem pro nás v Bavorsku bylo letošní zavedení bavorské platební karty. Žadatelé o azyl obdrží na tuto kartu částku, která odpovídá jejich zákonnému nároku. V hotovosti si ale mohou měsíčně vybrat jen 50 eur (1256 Kč). Nemohou převádět peníze do zahraničí, například pašeráckým gangům. V Německu mohou kartou zaplatit například základní potřeby, jízdenky na veřejnou dopravu a po ověření mohou zaplatit právní služby. Zavedením bavorské platební karty se snažíme také odlehčit obcím, ale hlavně omezit to, co sem migranty láká.

Spolková vláda toho ale musí v tomto směru udělat mnohem víc. Je naprosto absurdní, že někdo, kdo je ze zákona povinen opustit zemi, stále pobírá plné dávky určené žadateli o azyl. V jiných evropských zemích se lidem, kteří jsou povinni zemi opustit, dávky snižují. Spolkovou vládu jsme naléhavě žádali, aby takovým lidem dávky okamžitě výrazně omezila. Navíc je přehnané automaticky vyplácet plné dávky všem ukrajinským válečným uprchlíkům, kteří přijdou do Německa. Bavorsko je proti tomu od začátku. Kdyby se dávky snížily, motivace pracovat a samostatně si vydělávat na živobytí by výrazně vzrostla, a to nejen u Ukrajinců, ale i dalších uprchlíků. Přispělo by to i většímu pochopení pro to, jak Německo podporuje Ukrajinu.

Co soudíte o hraničních kontrolách na německo-české hranici, které byly zatím prodlouženy do letošního prosince? Jak dlouho by měly zůstat?

Byl bych raději, kdybychom se bez těchto hraničních kontrol obešli. Ale vnější hranice EU stále nejsou dostatečně zabezpečeny. Bez ohledu na to, zda jde o nelegální migraci, pašerácké gangy nebo mezinárodní zločinecké gangy, ochrana vnějších hranic EU je v dezolátním stavu. Bohužel, je to velký bezpečnostní problém. Důsledné kontroly na německých hranicích jsou proto nutností, a to až do odvolání. Je přitom důležité, aby tyto kontroly co nejméně bránily běžnému přeshraničnímu styku. Nechceme na hranicích kilometrové kolony. Bavorská pohraniční policie velmi úzce spolupracuje se spolkovou policií, aby se vyloučilo dvojí prověřování, zejména při takzvaných závojových kontrolách.

Facka německé vládě. Volby v Sasku a Durynsku zválcovala krajně pravicová AfD

Volby

Související články

Výběr článků

Načítám