Hlavní obsah

Německo čeká tisíciletou vodu, záplavy hrozí i v Česku

Jihu a východu Německa hrozí povodně tisíciletí. Z modelů německé meteorologické služby vyplývá, že tyto oblasti postihnou dlouhotrvající lijáky, kdy by mělo spadnout více než 100 litrů na metr čtvereční, v pátek dokonce 150 litrů na metr čtvereční, uvádí web týdeníku Focus s odvoláním na německou meteorologickou službu (DWD).

Foto: Weigel Armin, ČTK

Rozvodněný Dunaj v Bogenu, ilustrační foto

Článek

„Jihovýchod Německa, ale také naše sousedy Česko a Rakousko mohou postihnout rozsáhlé povodně,“ řekl meteorolog Ronald Porschke z wetter.com. Podle modelových výpočtů by nejpostiženější oblastí mělo být jižní Bavorsko. Očekává se, že by tam mělo v porovnání s ničivými povodněmi na počátku června spadnout trojnásobné množství srážek.

„Pokud se splní to, co nám ukazují modely, bude to katastrofa. Všechny předchozí povodně to zastíní,“ dodal Porschke.

Meteorolog Alban Burster ze společnosti Wetter.com srovnává předpovědi s katastrofálními povodněmi v roce 2013. Tehdy ale spadlo mnohem méně srážek, než co předpovídají nynější modely. „Doufejme, že to zatím nedopadne tak, jak nám ukazují meteorologické mapy. V opačném případě by už lidé nemluvili o údolí Ahr (oblast, která se dosud vzpamatovává z tehdejších povodní - pozn. redakce), ale o povodni tisíciletí na jihovýchodě,“ uvedl Burster.

Podzim je tu. Pád teplot je nezvykle strmý

Počasí

Prognózy vývoje počasí znepokojují také české a rakouské meteorology. „Ano, množství srážek bude enormní a povodně hrozí. Budeme vydávat výstrahu a na čtvrtek plánujeme tiskovou konferenci,“ sdělila Novinkám Aneta Beránková z tiskového oddělení Českého hydrometeorologického ústavu.

V Rakousku hrozí extrémy především na západě této alpské republiky. K vytrvalému dešti v nižších polohách se přidá masivní sněžení na horách. „Začne to ve čtvrtek v noci a situace se uklidní až v neděli,“ uvedl Konstantin Brandes z meteorologické služby UBIMET. V nižších polohách se očekává vytrvalý déšť. „V nížinách by mělo spadnout až 150 litrů na metr čtvereční, v Innsbrucku kolem 80 až 100 litrů na metr čtvereční,“ řekl Brandes. Pro ilustraci, v Innsbrucku spadne průměrně za celé září kolem 80 litrů srážek.

Na horách zavládne zima. Brandes očekává, že napadne kolem 1,50 nebo dokonce 1,80 metru sněhu v Zillertalských Alpách. Díky sněhu na horách se snižuje riziko rozsáhlých povodní.

Střední Evropu čekají extrémní lijáky. Pyreneje mají za sebou apokalyptický víkend

Evropa

Výběr článků

Načítám